Neapolitańskie pantofelki z bakłażana

Oryginalne danie z bakłażana posmakuje wszystkim domownikom.

Niezwykle aromatyczne
Niezwykle aromatyczne 123RF/PICSEL

Bakłażany przekrój wzdłuż i posól. Odstaw na 15 minut, aby puściły sok. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem i wykrój miąższ. Wyżłobione bakłażany szybko obsmaż na złoty kolor z obu stron. Na patelni rozgrzej olej i szybko podsmaż pokrojony w kawałki miąższ wykrojony z bakłażanów.

Dodaj posiekany czosnek, połowy pomidorków, kapary, całe oliwki i podgrzej. Do tej mieszanki dodaj starty żółty ser i odstaw. Łódeczki z bakłażana napełnij przygotowaną mieszanką. Rozłóż je w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i zalej resztą oleju.

Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz przez około 15 minut. Gotowe bakłażany udekoruj listkami bazylii i podawaj z pieczonymi ziemniakami. Przed podaniem bakłażany polej sosem jogurtowo-czosnkowym. 

Faszerowany bakłażanInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas