Nie cykaj się cykorii

We Francji jest w ścisłej trójce najczęściej spożywanych warzyw. Polacy wciąż ją omijają. Czyżby z uwagi na wyczuwalną gorzką nutkę? Nie doceniamy pełnej gamy smaków cykorii ani palety możliwych zastosowań kulinarnych. Warzywo może być bazą zimowej sałatki, nadaje się również do duszenia i zapiekania. Z czym połączyć cykorię? Spieszymy z podpowiedzią.

article cover
123RF/PICSEL

Nie cykaj się cykorii

Do tego niskokalorycznego warzywa warto uśmiechnąć się szczególnie w lutym, kiedy nie mamy łatwego dostępu do warzyw liściowych. Zimowa sałata pozostawia wiele do życzenia, zdecydowanie lepiej sięgnąć teraz po chrupiącą i pełną wartości odżywczych cykorię. Poza szeregiem witamin i minerałów warzywo obfituje w składniki stymulujące trawienie, co w sezonie zimowym jest nie do przecenienia.
Wyczuwalna w listkach cykorii gorzka nutka to sprawka laktucyny i laktukopikryny, które wspierają metabolizm. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych i żółci, co sprzyja nie tylko utrzymaniu dobrej sylwetki, ale też pracy największych filtrów w ludzkim ciele – nerek i wątroby. Warzywo działa krwiotwórczo i jest rekomendowane przy skłonności do anemii. Cykoria powinna znaleźć się w menu osób, którym dokucza brak apetytu i skrajne problemy w zakresie odżywia. Z uwagi na wyjątkowy pakiet wartości odżywczych jest polecana zarówno przy niedożywieniu, jak i kłopotach z nadwagą.
Cykoria jest królową zimowych sałatek. Nie bój się jej, ta goryczka ma swój urok. Śmiało łącz cykorię z gruszką, pomarańczą, serami pleśniowymi, szynką, tuńczykiem, śledziami, sardynkami, orzechami włoskimi, migdałami i ogórkiem kiszonym. Sałatka na bazie cykorii podana z lampką wina to wymarzony scenariusz na zimowy wieczór. Cykorię możesz bez obaw zapiekać i dusić, sprawdzi się zarówno w jarskich, jak i mięsnych zestawach. Zacznij od umycia cykorii i wycięcia małego głąba, a później skosztuj jej surowych, chrupiących listków i pozwól sobie polubić ten wielowymiarowy smak.  

Ewa Koza, mamsmak.com
Kupując cykorię wybierz tę, która ma jak najjaśniejsze listki. Jeśli zzieleniały, będzie gorzka i niesmaczna, zrazisz się i stracisz na tym, bo cykorię opłaca się polubić. Warzywo jest uprawiane bez dostępu światła, tak też musi być transportowane i przechowywane. Zwróć uwagę, że sprzedawana na tackach, powinna być tak ułożona, by tacka chroniła ją przed silnym światłem. Szukając najsmaczniejszego okazu, wybierz jak najmniejszą. Ważne, by listki nie miały plam i ciasno przylegały do siebie. Po powrocie z zakupów wykorzystaj cykorię od razu. Jeśli chcesz przechować ją w lodówce, zadbaj, by nie miała dostępu światła.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas