Nie ma jak deser!

Bez deseru nie ma posiłku - deklarują smakosze. I maja rację. Dziś kilka smakołyków na kończące się wakacje.

Aromatyczny ananas

Składniki:
• 2 łyżki miodu
• 3 łyżki czerwonego wina
• puszka ananasa w plastrach.

Przyrządzanie:
Plastry ananasa osączyć z zalewy, posmarować miodem wymieszanym z winem. Ułożyć na ruszcie, grillować przez 2 min, odwrócić, grillować jeszcze przez minutę. Podawać ze świeżymi porzeczkami i wiśniami.

Alkoholowy deser bananowy

Składniki:
• 4 łyżki rumu
• 2 kieliszki likieru bananowego
• 2 dojrzałe banany
• kieliszek soku z cytryny
• 6 łyżeczek cukru pudru
• lód
• pomarańcza.

Przyrządzanie:
Rozkruszyć kilka kostek lodu i wrzucić do miksera. Dodać alkohole, sok z cytryny, obrane i pokrojone banany oraz cukier. Włączyć urządzenie na 40 sekund. Przelać gęsta masę do kielichów i udekorować plasterkami pomarańczy. Podawać po obiedzie, ale tylko wtedy, gdy do stołu nie siadają dzieci.

Angielski pudding

Składniki:
• pół bułki paryskiej (lekko czerstwej)
• 5 dag masła
• 5 dag rodzynek
• 5 dag cukru
• jajo
• 300 ml mleka
• gałka muszkatołowa.

Przyrządzanie:
Żaroodporne naczynie (o pojemności ok. 1,5 l) wysmarować masłem (łyżka). Rodzynki umyć i moczyć 10 min w ciepłej wodzie, odsączyć. Bułkę pokroić w plastry, ściąć cienko skórkę, posmarować kromki masłem i pokroić każdą na 2-3 kawałki. Na dnie naczynia ułożyć połowę bułki, posypać rodzynkami, połową cukru, przykryć pozostałą bułką. Ubić jajo z mlekiem, polać bułkę, zostawić na 30 min do spęcznienia. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stop. C. Potrawę posypać z wierzchu pozostałym cukrem oraz gałką muszkatołową. Wstawić naczynie na górną półkę piekarnika i piec pudding około godziny.

Dzień Dobry
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas