Nie ma jak deser!
Bez deseru nie ma posiłku - deklarują smakosze. I maja rację. Dziś kilka smakołyków na kończące się wakacje.
Aromatyczny ananas
Składniki:
2 łyżki miodu
3 łyżki czerwonego wina
puszka ananasa w plastrach.
Przyrządzanie:
Plastry ananasa osączyć z zalewy, posmarować miodem wymieszanym z winem. Ułożyć na ruszcie, grillować przez 2 min, odwrócić, grillować jeszcze przez minutę. Podawać ze świeżymi porzeczkami i wiśniami.
Alkoholowy deser bananowy
Składniki:
4 łyżki rumu
2 kieliszki likieru bananowego
2 dojrzałe banany
kieliszek soku z cytryny
6 łyżeczek cukru pudru
lód
pomarańcza.
Przyrządzanie:
Rozkruszyć kilka kostek lodu i wrzucić do miksera. Dodać alkohole, sok z cytryny, obrane i pokrojone banany oraz cukier. Włączyć urządzenie na 40 sekund. Przelać gęsta masę do kielichów i udekorować plasterkami pomarańczy. Podawać po obiedzie, ale tylko wtedy, gdy do stołu nie siadają dzieci.
Angielski pudding
Składniki:
pół bułki paryskiej (lekko czerstwej)
5 dag masła
5 dag rodzynek
5 dag cukru
jajo
300 ml mleka
gałka muszkatołowa.
Przyrządzanie:
Żaroodporne naczynie (o pojemności ok. 1,5 l) wysmarować masłem (łyżka). Rodzynki umyć i moczyć 10 min w ciepłej wodzie, odsączyć. Bułkę pokroić w plastry, ściąć cienko skórkę, posmarować kromki masłem i pokroić każdą na 2-3 kawałki. Na dnie naczynia ułożyć połowę bułki, posypać rodzynkami, połową cukru, przykryć pozostałą bułką. Ubić jajo z mlekiem, polać bułkę, zostawić na 30 min do spęcznienia. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stop. C. Potrawę posypać z wierzchu pozostałym cukrem oraz gałką muszkatołową. Wstawić naczynie na górną półkę piekarnika i piec pudding około godziny.