Nie ma jak u (włoskiej) babci: Crapiata
Oto zdrowy przepis włoskich babć.

Składniki (dla 10 osób):· 100 g soczewicy· 100 g białej fasoli· 100 g groszku· 100 g bobu· 100 g cieciorki· 100 g ziarna pszenicy· 20 małych, młodych ziemniaków w mundurkach, dobrze umytych· 10 pomidorków koktajlowych· 10 kromek chleba, podpieczonych w tosterze· 5 łyżek stołowych oliwy, około pół łyżki na każdy talerz· woda· sól
Przygotowanie:
1. Zalej wodą suchy groszek, fasolę i pszenicę i pozostaw na 24 godziny. Odsącz i odstaw na bok. Nie obieraj młodych ziemniaków. Dobrze je umyj.
2. Przełóż groszek, fasolę, pszenicę i młode ziemniaki do dużego garnka i zalej wodą na dwa palce ponad składniki.
3. Gotuj na małym gazie przez 45 minut, dodaj pomidorki koktajlowe i dopraw solą do smaku.
4. Gotuj przez kolejne 45-60 minut lub aż groszek, fasola i pszenica staną się miękkie. Jeśli zauważysz, że ubyło wody podczas gotowania, uzupełnij ją.
5. Nalej zupę do talerzy. Do każdego z nich dodaj odrobinę dobrej jakości oliwy i ułóż na brzegu kromkę opieczonego chleba.
Sposób przygotowania tej, a także wielu innych potraw zobaczyć można w serii "Włoska kuchnia jak u babci", emitowanej w każdy poniedziałek o godz. 22.00 i 22.30 na kanale Nat Geo People.