Nie sól - przyprawiaj
Badacze wykazali, że osoby, które potrafią umiejętnie doprawiać dania przyprawami, równocześnie zmniejszają ilość dodawanej soli do potraw.
Podstawą do zmiany nawyków żywieniowych ludzi jest nauczenie ich właściwych sposobów gotowania i doprawiania potraw, zauważa autorka badania, Cheryl Anderson z University of California San Diego.
Badaczka podkreśla, że umiejętne przygotowywanie potraw daje ludziom kontrolę nad tym, co i jak jedzą. Tym bardziej, że statystyki odnoszące się do ilości spożywanej soli w codziennej diecie, są alarmujące.
Edukacja przede wszystkim
- Sposobem na zmniejszenie ilości spożywanej soli, jest właściwa edukacja i wskazanie konsumentom alternatyw.
Zioła i przyprawy wspaniale wzbogacają smak potraw i są zdecydowanie zdrowsze - mówi Cheryl Anderson.
Liczne badania wskazują, że nadmierne spożycie soli jest przyczyną wysokiego ciśnienia krwi, co może prowadzić do chorób serca i udaru mózgu.