Nie tylko kiełbaski, czyli co wrzucić na grilla
Sezon grillowy w pełni! Trwający długi weekend to nie lada okazja, by wrzucić coś na ruszt. A żeby smaki nam się szybko nie znudziły, warto trochę kulinarnie poeksperymentować! Oto kilka przepisów na dania mniej sztampowe niż kiełbaski z keczupem, ale dość proste i szybkie w przygotowaniu!
Pstrąg z cytryną i tymiankiem
Świeży pstrąg prosto z grilla, z masłem i świeżymi ziołami wprost rozpływa się w ustach. Cytryna dodaje smakowi dodatkowej wyrazistości. Danie jest nie tylko smaczne, ale też zdrowe i proste w wykonaniu.
Składniki dla jednej osoby: Pstrąg, pęczek świeżego tymianku, kilka plasterków cytryny, 2 łyżki masła, sól, pieprz, ząbek czosnku;
Wykonanie: Umytego, osuszonego pstrąga nacieramy solą i pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz). Do środka ryby wkładamy wymieszane z czosnkiem masło, tymianek i kilka plasterków cytryny.
Owijamy folią aluminiową - jeśli mamy możliwość wcześniejszego przygotowania, możemy włożyć na godzinę do lodówki, żeby smaki mogły się "przegryźć". Ryby grillujemy około 20-30 minut.
Co możemy podać do pstrąga? Świetnie będą smakować małe grzanki z bagietki, które polane oliwą i ulubioną przyprawą (np. czombrem, bazylią) również możemy wrzucić na grilla. Pełnię szczęścia zapewnią zapieczone w folii ziemniaki.
Karkówka w marynacie miodowej
Jeśli grillowanie, to z obowiązkową karkówką. Ale może w nieco urozmaiconej, miodowej odsłonie? Tu sekret tkwi w odpowiednio wcześniej przygotowanej marynacie. A danie wyjdzie palce lizać!
Składniki: Karkówka wieprzowa, marynata: 2-3 łyżki miodu, sok z jednej cytryny, kilka łyżek oliwy z oliwek, kilka kropel sosu sojowego, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 łyżeczki czerwonej papryki, sól, pieprz;
Sposób przygotowania: Umyta karkówkę kroimy w plastry. Następnie mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty. Jej część rozsmarowujemy na mięsie, które wkładamy do lodówki na kilka godzin. Resztą marynaty polewamy karkówkę podczas grillowania. Ile czasu przeznaczamy na grillowanie karkówki? Mięso to można grillować metodą bezpośrednią, nad dużym żarem. Przed położeniem na ruszt, trzeba go natłuścić. W takim wypadku karkówkę grillujemy po 5-6 minut z każdej strony, pod przykryciem.
Malwina Zaborowska