Nie wyrzucaj liści kalafiora. Zobacz, co można z nich zrobić
Mało kto wie, że liście kalafiora są jadalne. Zazwyczaj są wyrzucane razem z innymi odpadkami. Co można z nich zrobić?
Zazwyczaj wykorzystywane są tylko białe różyczki kalafiora. Rzadko można się spotkać z liśćmi kalafiora jako dodatkiem do potraw.
Czas to zmienić, bo liście kalafiora to cenne źródło błonnika, wapnia i żelaza. Ponadto są niskokaloryczne, dlatego też mogą po nie sięgać osoby próbujące zrzucić zbędne kilogramy.
Co można zrobić z liści kalafiora?
Liście kalafiora można jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Liście kalafiora przede wszystkim mogą stanowić zdrowy smakołyk między posiłkami lub być alternatywną chipsów oraz innych słonych przekąsek.
Liście kalafiora sprawdzą się również jako dodatek do zupy jarzynowej. Ponadto mogą zastąpić kapustę, dlatego tez można je wykorzystać podczas zawijania gołąbków. To także zamiennik sałaty. Wypróbuj liście kalafiora na kanapce.
Czytaj więcej:
Typy podjadaczy. Sprawdź, czy jesteś jednym z nich!
Cukinia: Właściwości i zastosowanie
Kasza bulgur: Właściwości i zastosowanie
Zobacz także: