Niebanalny duet - pierogi i marcepan
Marcepan, czyli słodka migdałowa masa jest m.in. składnikiem nadzienia do rogali marcińskich. Okazuje się, że marcepan można również "pożenić" z pierogami. Orędownikiem tego niebanalnego duetu jest Paweł Loroch, znany dziennikarz kulinarny.
Składniki potrzebne na ciasto:
400 g mąki pszennej, ok. 150 ml ciepłej wody szczypta soli
Składniki potrzebne na farsz:
150 g śliwek kalifornijskich, 100 g marcepanu podzielonego na tyle części, ile jest śliwek.
Do dekoracji:
prażone płatki migdałów, 75 g stopionego masła do polania.
- Mąkę przesiać do miski. Większą część wysypać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać szczyptę soli. Zagnieść wszystko razem dosypując resztę mąki. Ciasto wyrabiać do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne. Zawinąć ciasto w lnianą ściereczkę i odłożyć na kilkanaście minut żeby 'odpoczęło - instruuje za pośrednictwem PAP Life Paweł Loroch, założyciel internetowej rozgłośni Jemradio.pl.
- Ciasto rozwałkować cienko, na grubość ok. 2 mm. Jeśli się klei do wałka lub do stolnicy to znaczy, że jest w nim zbyt mało mąki. Wówczas dodać trochę mąki i jeszcze przez chwilę zagniatać ciasto. Następnie wyciąć niewielkie krążki, nałożyć farsz, czyli śliwkę nadzianą kawałkiem marcepanu - opisuje dalszy proces przygotowania.
I ostatni odcinek przed pysznym finałem:
- Połączyć krążki ciasta uważając przy tym, żeby farsz nie dostał się między jego brzegi. Mocno zlepiać, tak żeby nie było dziurek, przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć. Gotować pierogi w lekko osolonym wrzątku, aż do wypłynięcia. Polać masłem, posypać prażonymi płatkami migdałów". (PAP Life)