Reklama

Reklama

Niebanalny duet - pierogi i marcepan

Marcepan, czyli słodka migdałowa masa jest m.in. składnikiem nadzienia do rogali marcińskich. Okazuje się, że marcepan można również "pożenić" z pierogami. Orędownikiem tego niebanalnego duetu jest Paweł Loroch, znany dziennikarz kulinarny.

Składniki potrzebne na ciasto:

400 g mąki pszennej, ok. 150 ml ciepłej wody szczypta soli

Składniki potrzebne na farsz:

Reklama

150 g śliwek kalifornijskich, 100 g marcepanu podzielonego na tyle części, ile jest śliwek.

Do dekoracji:

prażone płatki migdałów, 75 g stopionego masła do polania.

- Mąkę przesiać do miski. Większą część wysypać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać szczyptę soli. Zagnieść wszystko razem dosypując resztę mąki. Ciasto wyrabiać do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne. Zawinąć ciasto w lnianą ściereczkę i odłożyć na kilkanaście minut żeby 'odpoczęło - instruuje za pośrednictwem PAP Life Paweł Loroch, założyciel internetowej rozgłośni Jemradio.pl.

- Ciasto rozwałkować cienko, na grubość ok. 2 mm. Jeśli się klei do wałka lub do stolnicy to znaczy, że jest w nim zbyt mało mąki. Wówczas dodać trochę mąki i jeszcze przez chwilę zagniatać ciasto. Następnie wyciąć niewielkie krążki, nałożyć farsz, czyli śliwkę nadzianą kawałkiem marcepanu - opisuje dalszy proces przygotowania.

I ostatni odcinek przed pysznym finałem:

- Połączyć krążki ciasta uważając przy tym, żeby farsz nie dostał się między jego brzegi. Mocno zlepiać, tak żeby nie było dziurek, przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć. Gotować pierogi w lekko osolonym wrzątku, aż do wypłynięcia. Polać masłem, posypać prażonymi płatkami migdałów". (PAP Life)

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje