Niebo 2.0

Niebo 2.0
Niebo 2.0materiały prasowe

Składniki

- spód:

  • 3 szklanki (390 g) mąki pszennej uniwersalnej
  • 2⁄3 szklanki (100 g) cukru pudru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 280 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
  • 3 żółtka

- nadzienie jabłkowe:

  • 1,3 kg kwaśnych jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę o boku 1 cm
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki agaru, namoczonego i zagotowanego w ¼ szklanki wody
  • 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny

- krem maślano-orzechowy:

  • 1 szklanka (240 ml) mleka
  • 2½ szklanki (250 g) drobno zmielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka (120 g) cukru pudru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 230 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki ciemnego rumu

- polewa:

  • ½ szklanki (120 ml) śmietanki 30%
  • 100 g ciemnej czekolady, posiekanej
18 porcji

Sposób przygotowania:

Okładka książki "Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami"
Okładka książki "Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami"materiały prasowe
Fragment książki
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?