Niedźwiedzia specjalność

Biało-zielony dywan pośród szumiących drzew. Delikatne płatki białych kwiatów wyrastają spomiędzy wiązek podobnych do liści konwalii.

Gdy się zbliżymy, poczujemy delikatny zapach czosnku.

Reklama

Oto czosnek niedźwiedzi w swoim naturalnym siedlisku - widok, niestety, coraz rzadszy. W Polsce dziko rosnący czosnek niedźwiedzi podlega ochronie. Na szczęście tę piękną i pożyteczną roślinę łatwo uprawiać. Choć ozdabia rabatki wielu ogródków, nie wszyscy wiedzą o jej wyjątkowych zaletach.

Tymczasem czosnek niedźwiedzi jest jedną z najstarszych roślin o właściwościach leczniczych znanych człowiekowi. Swą nazwę zawdzięcza podpatrzonemu obyczajowi niedźwiedzi: ponoć po przebudzeniu z zimowego snu, misie zwykły pożerać ogromne ilości pewnych zielonych liści, by odzyskać siły i wigor. Były to liście dziko rosnącego czosnku niedźwiedziego - bogate źródło witamin, soli mineralnych oraz naturalnych antybiotyków.

Ludziom niedźwiedzi czosnek zasmakował nie mniej, niż kudłatym mieszkańcom puszczy. W neolitycznych wykopaliskach obecność pyłków allium ursinium przewyższa czasem ilością pyłki zbóż!

Czosnek niedźwiedzi znalazł swoje miejsce w medycynie ludowej, jako lek oczyszczający krew, doskonały dla rekonwalescentów, a także sposób na wiosenne przesilenie i? silny afrodyzjak dla panów. Można jadać go prosto z łąki; na Wschodzie kiszony lub solony jest prawdziwym przysmakiem. Delikatniejszy w smaku niż jego pospolity kuzyn - Allium sativium L, czosnek niedźwiedzi nadaje zupom, sosom czy sałatom niepowtarzalny aromat. Roślina ta jest wciąż popularnym dziko rosnącym warzywem na Ukrainie, w Rosji jako "czeremsza" i na Kaukazie (np. w Czeczenii). Podobne gatunki z rodzaju Allium znane były też na kontynencie amerykańskim. Chętnie stosowali je Indianie - najczęściej służyły jako przystawka lub dodatek do innych potraw, zwykle pieczono je w żarze lub w dole ziemnym.

Co kraj, to ...nazwa

Jego właściwa łacińska nazwa - Allium ursinum - wywodzi się od słowa ursus, oznaczającego niedźwiedzia. Lokalne określenia tej rośliny w językach narodowych tłumaczą się zazwyczaj jako "niedźwiedzi czosnek" (duński beerlook, francuski ail des ours czy hiszpański ajo de orso), "niedźwiedzia cebula" (qepë e arushë w Albanii, tsybulya vedmezha na Ukrainie, medvehagyma na Węgrzech), "niedźwiedzie zioło" lub "liście" (niemiecki Bärlauch, włoskie erba orsina).

Z kolei angielska nazwa ramsons wywodzi się z anglo-saksońskiego hramsa, czyli, hmm?"śmierdziołek". Zawiniły anglo-saksońskie gusta: mleko i masło pochodzące od krów spożywających niedźwiedzi czosnek nabiera charakterystycznego, czosnkowego zapachu. To, co przeszkadzało protoplastom Anglików, znalazło jednak uznanie w innych krajach. Niedźwiedzio-czosnkowe masło było bardzo popularne w XIX-wiecznej Szwajcarii.

Dowiedz się więcej na temat: roślina | czosnek

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje