Niesamowite właściwości kombuczy
Kombucza to napój przyrządzany ze sfermentowanej herbaty, który w różnych postaciach pojawia się od stuleci w wielu kulturach na całym świecie. Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym, a w szczególności detoksykującym, uznawany jest za eliksir długowieczności. Sprawdź, czym jest kombucza oraz jakie korzyści może przynosić jej picie dla twojego samopoczucia, ale przede wszystkim zdrowia.
Czym dokładnie jest kombucza?
Kombucza to tradycyjny napój przygotowany ze sfermentowanej herbaty i cukru. Jego pełną postać otrzymuje się w wyniku umieszczenia grzyba herbacianego – tzw. matki (SCOBY – Symbiotic Culture Of Bacteria + Yeast) w posłodzonej herbacie. Z tej mieszanki powstaje specyficzny w swojej strukturze układ bakterii i drożdży, które układają się w żelową, elastyczną strukturę, przybierającą kształt naczynia, w którym napój się znajduje.
W przygotowaniu kombuczy najważniejszy jest jej proces fermentacji, który trwa w zależności od temperatury i jakości wszystkich składników od 7 do 12 dni. Bakterie wraz z drożdżami pochłaniają w trakcie procesu fermentacji ponad 90 procent cukru, dzięki czemu ostateczny produkt zawiera go bardzo niewiele. Podobny proces zachodzi w trakcie wyrobu ciasta na chleb na zakwasie lub w zsiadłym mleku. Choć dawniej był to nieznany napój, obecnie kombucza jest niezwykle popularna. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, a ostatnio także w dużych marketach. Wielu miłośników kombuczy decyduje się również na własną produkcję tego uzdrawiającego napoju, używając do tego różnych metod.
Jak smakuje kombucza?
Fermentowana herbata ma delikatnie słodkawy i lekko pikantny smak, przypominający syrop ziołowy lub napój na bazie octu. Niektórzy porównują ją także do soku jabłkowego. Smak może się różnić, w zależności od marki użytej herbaty i sposobu jej przygotowania. Dojrzała kombucza może być doprawiana do smaku w procesie nazwanym drugą fermentacją, w którym dodaje się do napoju soki, owoce i zioła.
Właściwości prozdrowotne z picia kombuczy
Kombucza zawiera szereg różnorodnych witamin, minerałów i enzymów, przez co w opinii członków tradycyjnych kultur, korzystnie wpływa na zdrowie i samopoczucie człowieka. Obecnie brakuje jednak rzetelnych dowodów naukowych, potwierdzających prozdrowotne właściwości tego herbacianego eliksiru. Jednak osoby, które piją go regularnie zaświadczają o jej pozytywnym wpływie na samopoczucie i kondycje zdrowotną.
Picie kombuczy wspomaga ogólne funkcjonowanie naszego organizmu poprzez:
• oczyszczanie wątroby; • poprawę działania trzustki; • zwiększenie energii życiowej;• poprawę trawienia; • poprawę nastroju (pomaga w przypadku lęków/depresji).
Kombucza, ze względu na swoje właściwości detoksykujące, skutecznie może wspomagać odchudzanie, walkę z trądzikiem lub innymi chorobami skórnymi. Ponadto posiada również właściwości obniżające, ale i podwyższające ciśnienie, w zależności od przypadłości, na jaką cierpi konkretna osoba. Jej picie wycisza system nerwowy u osób nadmiernie pobudzonych, a dodaje energii tym bardziej apatycznym. Jej właściwości są zatem szerokie i pomagają osobom, które cierpią na różnego rodzaju schorzenia. Jej regularne spożywanie wzmacnia także układ immunologiczny, a także uruchamia naturalne zdolności organizmu do samoleczenia.
Kombucza uznawana jest także za tzw. adaptogen, czyli ziołowy lek wspomagający odporność organizmu na stres, różnego rodzaju traumatyczne przeżycia, a także usuwający niepokój. Większość prozdrowotnych właściwości kombuczy jest wynikiem wysokiej zawartości enzymów, cennych kwasów oraz szczepów bakterii i drożdży, m. in.: gluconacetobacter, lactobacillus oraz zygosaccharomyces. Przyjrzyjmy się bardziej szczegółowo jej wyjątkowym właściwościom.
Przyspiesza trawienie
Mimo że wciąż czekamy na wyniki badań nad oddziaływaniem kombuczy na trawienie, mamy już pewność, że zawiera ona probiotyki, enzymy i przyjazne kwasy, które wpływają korzystnie na stan naszego zdrowia. Jednym z obszarów, na który ten napój ma szczególny wpływ jest układ pokarmowy. Harvard Medical School wyjaśnia, że zdrowe jelita zawierają ponad 100 bilionów mikroorganizmów z ich 500 zidentyfikowanych rodzajów. Można rzec, że w rzeczywistości jesteśmy bardziej „bakteryjni” niż ludzcy.
Ostatnio pojawia się wiele badań na temat zagrożeń, jakie płyną z życia w zbyt sterylnym otoczeniu, a także jak antybiotyki i środki antybakteryjne przekształcają strukturę naszych jelit. Takie napoje jak kombucza, kefir czy fermentowane potrawy zawierają miliardy zdrowych bakterii trawiennych, enzymów i kwasów, które zapewniają zdrowie naszym jelitom i usprawniają ich pracę. Jest to zatem kolejna super właściwość fermentowanej herbatki.
Oczyszczanie organizmu i wsparcie pracy wątroby
Wątroba jest jednym z głównych organów służących do oczyszczania organizmu. Kombucza, dzięki wysokiej zawartości kwasu glukonowego, usprawnia pracę wątroby, a szczególnie wspiera jej najważniejszą funkcję - oczyszczającą organizm. Ponieważ kombucza zaopatruje organizm w zdrowe bakterie i wzmaga trawienie, posiada także zdolność poprawy przyswajania pokarmów, a co za tym idzie, dostarcza nam więcej energii bez konieczności stosowania środków zawierających kofeinę. Kombucza jest zatem świetnym środkiem oczyszczającym, a także źródłem cennej energii.
Wzmacnianie systemu odporności
To, że kombucza doskonale wzmacnia nasz system odpornościowy już wiemy. Skąd taka ilość cennych właściwości w tej sfermentowanej herbatce? Kombucza jest bogata w przeciwutleniacze, dzięki czemu działa wzmacniająco na system immunologiczny. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj lakton kwasu D-cukrowego (lub DSL), który posiada niezwykłe właściwości antyoksydacyjne, występujące na poziomie komórkowym. Co ciekawe, składnik ten nie ma możliwości pojawienia się w niesfermentowanej herbacie.
Wsparcie dla stawów kostnych
Kombucza jest również naturalnym źródłem glukozaminy, którą zaleca się na stawy. Po pierwsze jako środek łagodzący ich ból, a także jako preparat hamujący rozwój różnego rodzaju schorzeń. Substancja ta w naturalny sposób podwyższa zawartość kwasu hialuronowego w organizmie i jest naturalnym „smarem” stawów. W niektórych próbach badawczych kwas hialuronowy wykazywał działanie przeciwbólowe, podobne do leków sprzedawanych na receptę.
Pij kombuczę zamiast niezdrowych napojów gazowanych
Kombucza to naprawdę smaczny napój o wielu właściwościach prozdrowotnych. Jest zatem znakomitą alternatywą dla wielu niezdrowych, gazowanych napojów, które posiadają wysoką zawartość cukru, szkodząc naszemu zdrowiu. Kombucza sama w sobie jest również naturalnie gazowana, co dla niektórych jej miłośników jest ważnym atutem. To dlatego, że w procesie drugiej fermentacji powstają w niej bąbelki oraz zwiększa się zawartość dwutlenku węgla. Popularne napoje słodzone są natomiast sztucznie napełniane dwutlenkiem węgla, który wprowadza się do napoju pod ciśnieniem.
Podczas kolejnej wizyty w sklepie przy półce ze słodkimi gazowanymi napojami, warto przypomnieć sobie o wyją tkowych właściwościach naturalnie gazowej herbatki, która w podobny sposób jak popularne napoje umili nam czas, a ponadto zadba o nasze zdrowie!