Niesamowite właściwości kombuczy

Kombucza to napój przyrządzany ze sfermentowanej herbaty, który w różnych postaciach pojawia się od stuleci w wielu kulturach na całym świecie. Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym, a w szczególności detoksykującym, uznawany jest za eliksir długowieczności. Sprawdź, czym jest kombucza oraz jakie korzyści może przynosić jej picie dla twojego samopoczucia, ale przede wszystkim zdrowia.

article cover
©123RF/PICSEL

Czym dokładnie jest kombucza?

©123RF/PICSEL

Kombucza to tradycyjny napój przygotowany ze sfermentowanej herbaty i cukru. Jego pełną postać otrzymuje się w wyniku umieszczenia grzyba herbacianego – tzw. matki (SCOBY – Symbiotic Culture Of Bacteria + Yeast) w posłodzonej herbacie. Z tej mieszanki powstaje specyficzny w swojej strukturze układ bakterii i drożdży, które układają się w żelową, elastyczną strukturę, przybierającą kształt naczynia, w którym napój się znajduje.

W przygotowaniu kombuczy najważniejszy jest jej proces fermentacji, który trwa w zależności od temperatury i jakości wszystkich składników od 7 do 12 dni. Bakterie wraz z drożdżami pochłaniają w trakcie procesu fermentacji ponad 90 procent cukru, dzięki czemu ostateczny produkt zawiera go bardzo niewiele. Podobny proces zachodzi w trakcie wyrobu ciasta na chleb na zakwasie lub w zsiadłym mleku. Choć dawniej był to nieznany napój, obecnie kombucza jest niezwykle popularna. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, a ostatnio także w dużych marketach. Wielu miłośników kombuczy decyduje się również na własną produkcję tego uzdrawiającego napoju, używając do tego różnych metod.

Jak smakuje kombucza?

©123RF/PICSEL

Fermentowana herbata ma delikatnie słodkawy i lekko pikantny smak, przypominający syrop ziołowy lub napój na bazie octu. Niektórzy porównują ją także do soku jabłkowego. Smak może się różnić, w zależności od marki użytej herbaty i sposobu jej przygotowania. Dojrzała kombucza może być doprawiana do smaku w procesie nazwanym drugą fermentacją, w którym dodaje się do napoju soki, owoce i zioła.

Właściwości prozdrowotne z picia kombuczy

Kombucza zawiera szereg różnorodnych witamin, minerałów i enzymów, przez co w opinii członków tradycyjnych kultur, korzystnie wpływa na zdrowie i samopoczucie człowieka. Obecnie brakuje jednak rzetelnych dowodów naukowych, potwierdzających prozdrowotne właściwości tego herbacianego eliksiru. Jednak osoby, które piją go regularnie zaświadczają o jej pozytywnym wpływie na samopoczucie i kondycje zdrowotną.

Picie kombuczy wspomaga ogólne funkcjonowanie naszego organizmu poprzez:

©123RF/PICSEL

• oczyszczanie wątroby; • poprawę działania trzustki; • zwiększenie energii życiowej;• poprawę trawienia; • poprawę nastroju (pomaga w przypadku lęków/depresji).

Kombucza, ze względu na swoje właściwości detoksykujące, skutecznie może wspomagać odchudzanie, walkę z trądzikiem lub innymi chorobami skórnymi. Ponadto posiada również właściwości obniżające, ale i podwyższające ciśnienie, w zależności od przypadłości, na jaką cierpi konkretna osoba. Jej picie wycisza system nerwowy u osób nadmiernie pobudzonych, a dodaje energii tym bardziej apatycznym. Jej właściwości są zatem szerokie i pomagają osobom, które cierpią na różnego rodzaju schorzenia. Jej regularne spożywanie wzmacnia także układ immunologiczny, a także uruchamia naturalne zdolności organizmu do samoleczenia.

Kombucza uznawana jest także za tzw. adaptogen, czyli ziołowy lek wspomagający odporność organizmu na stres, różnego rodzaju traumatyczne przeżycia, a także usuwający niepokój. Większość prozdrowotnych właściwości kombuczy jest wynikiem wysokiej zawartości enzymów, cennych kwasów oraz szczepów bakterii i drożdży, m. in.: gluconacetobacter, lactobacillus oraz zygosaccharomyces. Przyjrzyjmy się bardziej szczegółowo jej wyjątkowym właściwościom.

Przyspiesza trawienie

art
©123RF/PICSEL

Mimo że wciąż czekamy na wyniki badań nad oddziaływaniem kombuczy na trawienie, mamy już pewność, że zawiera ona probiotyki, enzymy i przyjazne kwasy, które wpływają korzystnie na stan naszego zdrowia. Jednym z obszarów, na który ten napój ma szczególny wpływ jest układ pokarmowy. Harvard Medical School wyjaśnia, że zdrowe jelita zawierają ponad 100 bilionów mikroorganizmów z ich 500 zidentyfikowanych rodzajów. Można rzec, że w rzeczywistości jesteśmy bardziej „bakteryjni” niż ludzcy.

Ostatnio pojawia się wiele badań na temat zagrożeń, jakie płyną z życia w zbyt sterylnym otoczeniu, a także jak antybiotyki i środki antybakteryjne przekształcają strukturę naszych jelit. Takie napoje jak kombucza, kefir czy fermentowane potrawy zawierają miliardy zdrowych bakterii trawiennych, enzymów i kwasów, które zapewniają zdrowie naszym jelitom i usprawniają ich pracę. Jest to zatem kolejna super właściwość fermentowanej herbatki.

Oczyszczanie organizmu i wsparcie pracy wątroby

Wątroba jest jednym z głównych organów służących do oczyszczania organizmu. Kombucza, dzięki wysokiej zawartości kwasu glukonowego, usprawnia pracę wątroby, a szczególnie wspiera jej najważniejszą funkcję - oczyszczającą organizm. Ponieważ kombucza zaopatruje organizm w zdrowe bakterie i wzmaga trawienie, posiada także zdolność poprawy przyswajania pokarmów, a co za tym idzie, dostarcza nam więcej energii bez konieczności stosowania środków zawierających kofeinę. Kombucza jest zatem świetnym środkiem oczyszczającym, a także źródłem cennej energii.

Wzmacnianie systemu odporności

art
©123RF/PICSEL

To, że kombucza doskonale wzmacnia nasz system odpornościowy już wiemy. Skąd taka ilość cennych właściwości w tej sfermentowanej herbatce? Kombucza jest bogata w przeciwutleniacze, dzięki czemu działa wzmacniająco na system immunologiczny. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj lakton kwasu D-cukrowego (lub DSL), który posiada niezwykłe właściwości antyoksydacyjne, występujące na poziomie komórkowym. Co ciekawe, składnik ten nie ma możliwości pojawienia się w niesfermentowanej herbacie.

Wsparcie dla stawów kostnych

Kombucza jest również naturalnym źródłem glukozaminy, którą zaleca się na stawy. Po pierwsze jako środek łagodzący ich ból, a także jako preparat hamujący rozwój różnego rodzaju schorzeń. Substancja ta w naturalny sposób podwyższa zawartość kwasu hialuronowego w organizmie i jest naturalnym „smarem” stawów. W niektórych próbach badawczych kwas hialuronowy wykazywał działanie przeciwbólowe, podobne do leków sprzedawanych na receptę.

Pij kombuczę zamiast niezdrowych napojów gazowanych

art
©123RF/PICSEL

Kombucza to naprawdę smaczny napój o wielu właściwościach prozdrowotnych. Jest zatem znakomitą alternatywą dla wielu niezdrowych, gazowanych napojów, które posiadają wysoką zawartość cukru, szkodząc naszemu zdrowiu. Kombucza sama w sobie jest również naturalnie gazowana, co dla niektórych jej miłośników jest ważnym atutem. To dlatego, że w procesie drugiej fermentacji powstają w niej bąbelki oraz zwiększa się zawartość dwutlenku węgla. Popularne napoje słodzone są natomiast sztucznie napełniane dwutlenkiem węgla, który wprowadza się do napoju pod ciśnieniem.

Podczas kolejnej wizyty w sklepie przy półce ze słodkimi gazowanymi napojami, warto przypomnieć sobie o wyją tkowych właściwościach naturalnie gazowej herbatki, która w podobny sposób jak popularne napoje umili nam czas, a ponadto zadba o nasze zdrowie!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas