Niezawodny przepis na jabłecznik
Nie ważne czy nazwiemy je jabłecznikiem, szarlotką czy plackiem z jabłkami. To ciasto zawsze smakuje pysznie!
Składniki:
- półtora kg jabłek
- 2 budynie waniliowe
- 4 jajka
- 1 litr mleka
- po szklance cukru
- mąki pszennej i ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka margaryny
Przygotowanie:
Jabłka obierz, oczyść, pokrój w niedużą kostkę. Margarynę stop, ostudź. Białka ubij z cukrem. Dodaj żółtka, połącz.
Wsyp przesiane mąki i proszek, wlej margarynę, wymieszaj. Blachę natłuść, wlej 3/4 ciasta. Ułóż jabłka.
Budynie ugotuj na mleku. Wylej na jabłka, przykryj resztą ciasta. Piecz ok. 60 min w 180°C.