Niezawodny przepis na jabłecznik

Nie ważne czy nazwiemy je jabłecznikiem, szarlotką czy plackiem z jabłkami. To ciasto zawsze smakuje pysznie!

Jabłecznik
Jabłecznik123RF/PICSEL

Składniki:

  • półtora kg jabłek
  • 2 budynie waniliowe  
  • 4 jajka
  • 1 litr mleka
  • po szklance cukru
  • mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka margaryny

Przygotowanie:

Jabłka obierz, oczyść, pokrój w niedużą kostkę. Margarynę stop, ostudź. Białka ubij z cukrem. Dodaj żółtka, połącz.

Wsyp przesiane mąki i proszek, wlej margarynę, wymieszaj. Blachę natłuść, wlej 3/4 ciasta. Ułóż jabłka.

Budynie ugotuj na mleku. Wylej na jabłka, przykryj resztą ciasta. Piecz ok. 60 min w 180°C.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas