Nitki z pulpetami w pomidorach
Proste danie, które smakuje wszystkim!
Składniki:
- 50 dag spaghetti
- 1 duża cebula
- 1 kajzerka
- 50 dag mielonego indyka
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 50 dag pomidorów z puszki
dodatki:
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz, posiekaj. Kajzerkę namocz. Mięso mielone wymieszaj z odciśniętą bułeczką, połową cebuli i jajkiem. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Wyrób. Z masy uformuj klopsiki. Smaż je ok. 10 minut na oleju.
2. Do tłuszczu ze smażenia mięsa dodaj resztę cebuli, mieszając usmaż ją na szklisto. Dołóż koncentrat pomidorowy. Oprósz mąką, krótko zasmaż. Dodaj pomidory z puszki. Sos zagotuj. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Makaron wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj ok. 7 minut.
3. Odcedź, osącz na sitku. Klopsiki włóż do sosu. Mocno podgrzej. Makaron i klopsiki w pomidorach wyłóż na talerze. Danie posyp posiekaną natką.