Nowa wersja jaj w majonezie

Jaja nigdy nie mają takiego wzięcia, jak w czasie wielkanocnym. Jadamy je nie tylko wiosną, ale właśnie teraz możemy poszukać nowych pomysłów na ich podawanie. Jajecznica, jajko na miękko, na twardo czy klasyczny omlet to dopiero początek jajecznej przygody. Ponadprzeciętną wartość odżywczą jaj warto wykorzystać na wiele sposobów.

article cover
123RF/PICSEL

Nowa wersja jaj w majonezie

W latach osiemdziesiątych jajka w majonezie były obowiązkowym elementem każdego stołu, zarówno wtedy, gdy goście przychodzili na domową wersję urodzin czy imienin, jak i na większych imprezach, takich jak chrzest lub wesele, w lokalu. Właściwie świętowanie bez jaj w majonezie byłoby dziwne. Wbrew podejrzeniom, nie będę się koncentrować na wartościach odżywczych (lub ich braku) majonezu, ale tak sobie myślę, że ten majonezowy kleks odbierał jajom cały blask. W końcu kontrast bielusieńkiego białka i kuszącego oczy żółtka działa na nasze zmysły najsilniej. Kusi i zachęca do jedzenia.
Jak zrobić zdrowszą wersję jaj (bez majonezu), które postawione, nie tylko, na wielkanocnym stole, ozdobią go i będą sycącą przekąską? Ugotowane na twardo jaja kroimy na połówki i rozkładamy na talerzu, który wcześniej wyścielimy łódeczkami liści cykorii, ewentualnie kawałkami innej sałaty. Całość posypujemy ziarnami czarnuszki, małymi kaparami lub pokrojonymi w półkrążki zielonymi oliwkami. Zestaw dopełnimy kosteczkami intensywnie czerwonej papryki – dla fanów mocnych akcentów może być nawet chilli. W uniwersalnym wydaniu, po które sięgną również dzieci, polecam słodka czerwoną paprykę (tę spiczastą). Mamy biel, żółć, zieleń, czerwień i czerń – raj dla oczu i dla podniebienia.
Ta feeria barw może nas uratować w wielu sytuacjach. Na przykład wtedy, gdy goście już przyszli, a ziemniaki, jak zaczarowane, nie chcą się dogotować. Mamy pewności, że jajka zagłuszą wściekły głód i, że serwujemy zaproszonym do stołu coś jednocześnie smacznego i wartościowego. Już czas włączyć między bajki powtarzane od lat mity o zabójczym jajecznym cholesterolu. Cholesterol w ludzkiej krwi i ten z jaj, to inne substancje, co nie oznacza, że mamy przejść na jajeczną monodietę. Nie ma na świecie żadnego produktu, który, mimo najwyższej wartości odżywczej, mógłby być jedynym, ani nawet dominujących w naszym jadłospisie. Kluczem mądrej, zbilansowanej diety jest różnorodność w doborze produktów spożywczych.
Przejadła ci się klasyczna jajecznica? Zrób szakszukę, składniki podobne (bo kto powiedział, że do jajecznicy nie można dodać pomidorów czy papryki), ale inny sposób podania też odczaruje monotonię. Wiele osób skarży się, że śniadanie jedzą prawie zawsze w biegu. Przynajmniej w niedzielę usiądźmy wygodnie i delektujmy się smakiem tego, co ląduje  w naszych ustach. Pozwólmy sobie rozpoznać całą paletę smaków, jaką ma w sobie każdy produkt – żaden nie jest jednowymiarowy. 

Ewa Koza, mamsmak.com 

Zobacz więcej!
<a href="https://smaker.pl/newsy-10-pomyslow-na-faszerowane-jajka,1902111,a,.html">Zobacz 10 przepisów na faszerowane jajka</a>
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas