Obiad na cały tydzień
Dania obiadowe nie muszą być nudne. Podpowiadamy, co przyrządzisz bez trudu!

Roladki cielęce
Składniki
- olej
- cebula
- 40 dag pieczarek
- sól
- pieprz
- 70 dag udźca lub łopatki cielęcej
- 3 łyżki musztardy
- 15 dag boczku wędzonego
- szklanka mąki
- suszone grzyby
- kilka brukselek
Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzej olej i zrumień drobno posiekaną cebulę. Dodaj 30 dag pokrojonych pieczarek. Przypraw solą, pieprzem i duś pod przykryciem do miękkości. Cielęcinę pokrój, zbij na duże plastry. 2. Kotlety posmaruj musztardą, wyłóż plastrami boczku i uduszonymi pieczarkami. Zawiń i obwiąż nitką. Obtocz w mące i obsmaż na oleju. Zalej wodą i duś ok. 90 minut z dodatkiem soli, pieprzu, całych główek pieczarek, suszonych grzybów i brukselki.

Cukinia zapiekana z kurczakiem
Składniki
- podwójna pierś kurczaka
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- zioła prowansalskie
- 4 cukinie
- oliwa
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany 18 proc.
- jajko
- 15 dag sera żółtego
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
1. Kurczaka pokrój, przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, ziołami prowansalskimi. Odstaw na godzinę. Cukinie przekrój, wydrąż i posól. Zrumień posiekaną cebulę, dodaj pokrojony czosnek i wydrążone części cukinii. Usmaż przyprawionego kurczaka. 2. Wymieszaj z warzywami. Wystudź. Zalej śmietaną, wymieszaną z jajkiem i startym na tarce serem żółtym. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wypełnij cukinie i piecz pod przykryciem 40 minut w temp. 180°C. Pod koniec pieczenia odkryj.

Gulasz po węgiersku
Składniki
- 2 cebule
- 4 marchewki
- pietruszka
- 1/3 selera
- 1/2 pora
- olej
- 15 dag boczku
- wędzonego
- czerwona papryka
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
- 80 dag łopatki
- 2 łyżki smalcu
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- czosnek granulowany
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżki masła
- łyżka mąki
- sałata
- pomidorki koktajlowe
- cukinia
- papryka zielona
Sposób przygotowania
1. Jedną cebulę, dwie marchewki, pietruszkę, seler i por obierz i zalej wodą. Wywar gotuj pod przykryciem około 30 minut. Usmaż pokrojony boczek i cebulę. Dodaj papryki i marchewki. Przypraw. Mięso pokrój, zrumień na smalcu. Dodaj do warzyw. 2. Zalej wywarem, przypraw. Przykryj, duś 90 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy. Masło rozpuść i dodaj mąkę. Przełóż zasmażkę do gulaszu. Podawaj z sałatą, pomidorkami, smażoną cukinią i papryką.
Omlet włoski

Składniki
- 6 jajek
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- oregano
- 3 łyżki bułki tartej \
- mały brokuł
- olej
- cebula
- 20 dag wędzonego
- boczku
- czerwona papryka
- 3 łyżki fety
- łyżka masła
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
1. Jajka wbij do miski. Roztrzep dokładnie z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku granulowanego i oregano. Dodaj bułkę tartą i wymieszaj. Brokuł pokrój na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień posiekaną drobno cebulę i boczek. 2. Zdejmij z ognia i na tej samej patelni zrumień paprykę, pokrojoną w kostkę. Wystudzone warzywa z boczkiem wymieszaj z masą jajeczną. Dodaj pokruszoną fetę. 3. Na patelni rozpuść masło i wylej omlet. Smaż do czasu, aż się zetnie. Przełóż na drugą stronę za pomocą talerza i smaż jeszcze chwilę. Podawaj z jogurtem naturalnym.

Szaszłyki w bekonie
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- olej
- sól
- pieprz
- kurkuma
- słodka papryka w proszku
- mielona kolendra
- zioła prowansalskie
- sok z cytryny
- łyżka miodu
- papryczka chilli
- 20 dag plastrów wędzonego boczku
Sposób przygotowania
1. Kurczaka pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj olej, sól, pieprz, kurkumę, słodką paprykę w proszku, kolendrę i zioła prowansalskie. Wlej sok z cytryny i miód. Dodaj posiekaną drobno papryczkę chilli. 2. Marynatę wymieszaj i zalej kurczaka. Odstaw na 3 godz. Owiń w plastry boczku i nabijaj na patyczki. Piecz na grillu lub w piekarniku przez 40 minut w temp. 180°C.

Barszcz ukraiński
Składniki
- marchewka
- pietruszka
- seler
- cebula
- łyżka masła
- natka
- 1/2 piersi kurczaka
- ćwiartka kapusty
- natka
- 4 ziemniaki
- 2 buraki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Obraną i startą na tarce marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę wrzuć do gotującej się wody. Dodaj masło, sól, pieprz, gotuj pod przykryciem. 2. Wrzuć pokrojoną pierś kurczaka, poszatkowaną kapustę, posiekane w kostkę buraki i ziemniaki. Gdy warzywa zmiękną, dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw, posyp natką.