Reklama

Obiad na cały tydzień

Dania obiadowe nie muszą być nudne. Podpowiadamy, co przyrządzisz bez trudu!

Roladki cielęce

Składniki

  • olej
  • cebula
  • 40 dag pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 70 dag udźca lub łopatki cielęcej
  • 3 łyżki musztardy
  • 15 dag boczku wędzonego
  • szklanka mąki
  • suszone grzyby
  • kilka brukselek

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzej olej i zrumień drobno posiekaną cebulę. Dodaj 30 dag pokrojonych pieczarek. Przypraw solą, pieprzem i duś pod przykryciem do miękkości. Cielęcinę pokrój, zbij na duże plastry. 

2. Kotlety posmaruj musztardą, wyłóż plastrami boczku i uduszonymi pieczarkami. Zawiń i obwiąż nitką. Obtocz w mące i obsmaż na oleju. Zalej wodą i duś ok. 90 minut z dodatkiem soli, pieprzu, całych główek pieczarek, suszonych grzybów i brukselki. 

Cukinia zapiekana z kurczakiem

Składniki

  • podwójna pierś kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • zioła prowansalskie
  • 4 cukinie
  • oliwa
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.
  • jajko
  • 15 dag sera żółtego
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1. Kurczaka pokrój, przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, ziołami prowansalskimi. Odstaw na godzinę. Cukinie przekrój, wydrąż i posól. Zrumień posiekaną cebulę, dodaj pokrojony czosnek i wydrążone części cukinii. Usmaż przyprawionego kurczaka. 

2. Wymieszaj z warzywami. Wystudź. Zalej śmietaną, wymieszaną z jajkiem i startym na tarce serem żółtym. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wypełnij cukinie i piecz pod przykryciem 40 minut w temp. 180°C. Pod koniec pieczenia odkryj. 

Reklama

Gulasz po węgiersku

Składniki

  • 2 cebule
  • 4 marchewki
  • pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1/2 pora
  • olej
  • 15 dag boczku
  • wędzonego
  • czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • 80 dag łopatki
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • czosnek granulowany
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • sałata
  • pomidorki koktajlowe
  • cukinia
  • papryka zielona

Sposób przygotowania

1. Jedną cebulę, dwie marchewki, pietruszkę, seler i por obierz i zalej wodą. Wywar gotuj pod przykryciem około 30 minut. Usmaż pokrojony boczek i cebulę. Dodaj papryki i marchewki. Przypraw. Mięso pokrój, zrumień na smalcu. Dodaj do warzyw. 

2. Zalej wywarem, przypraw. Przykryj, duś 90 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy. Masło rozpuść i dodaj mąkę. Przełóż zasmażkę do gulaszu. Podawaj z sałatą, pomidorkami, smażoną cukinią i papryką. 

Omlet włoski

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 6 jajek
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • oregano
  • 3 łyżki bułki tartej \
  • mały brokuł
  • olej
  • cebula
  • 20 dag wędzonego
  • boczku
  • czerwona papryka
  • 3 łyżki fety
  • łyżka masła
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania

1. Jajka wbij do miski. Roztrzep dokładnie z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku granulowanego i oregano. Dodaj bułkę tartą i wymieszaj. Brokuł pokrój na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień posiekaną drobno cebulę i boczek. 

2. Zdejmij z ognia i na tej samej patelni zrumień paprykę, pokrojoną w kostkę. Wystudzone warzywa z boczkiem wymieszaj z masą jajeczną. Dodaj pokruszoną fetę. 

3. Na patelni rozpuść masło i wylej omlet. Smaż do czasu, aż się zetnie. Przełóż na drugą stronę za pomocą talerza i smaż jeszcze chwilę. Podawaj z jogurtem naturalnym.

Szaszłyki w bekonie

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • słodka papryka w proszku
  • mielona kolendra
  • zioła prowansalskie
  • sok z cytryny
  • łyżka miodu
  • papryczka chilli
  • 20 dag plastrów wędzonego boczku

Sposób przygotowania

1. Kurczaka pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj olej, sól, pieprz, kurkumę, słodką paprykę w proszku, kolendrę i zioła prowansalskie. Wlej sok z cytryny i miód. Dodaj posiekaną drobno papryczkę chilli. 

2. Marynatę wymieszaj i zalej kurczaka. Odstaw na 3 godz. Owiń w plastry boczku i nabijaj na patyczki. Piecz na grillu lub w piekarniku przez 40 minut w temp. 180°C. 

Barszcz ukraiński

Składniki

  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • cebula
  • łyżka masła
  • natka
  • 1/2 piersi kurczaka
  • ćwiartka kapusty
  • natka
  • 4 ziemniaki
  • 2 buraki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Obraną i startą na tarce marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę wrzuć do gotującej się wody. Dodaj masło, sól, pieprz, gotuj pod przykryciem. 

2. Wrzuć pokrojoną pierś kurczaka, poszatkowaną kapustę, posiekane w kostkę buraki i ziemniaki. Gdy warzywa zmiękną, dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw, posyp natką. 

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama