Obiad na cały tydzień

Dania obiadowe nie muszą być nudne. Podpowiadamy, co przyrządzisz bez trudu!

Roladka z ziemniakami
Roladka z ziemniakami123RF/PICSEL

Roladki cielęce

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzej olej i zrumień drobno posiekaną cebulę. Dodaj 30 dag pokrojonych pieczarek. Przypraw solą, pieprzem i duś pod przykryciem do miękkości. Cielęcinę pokrój, zbij na duże plastry. 

2. Kotlety posmaruj musztardą, wyłóż plastrami boczku i uduszonymi pieczarkami. Zawiń i obwiąż nitką. Obtocz w mące i obsmaż na oleju. Zalej wodą i duś ok. 90 minut z dodatkiem soli, pieprzu, całych główek pieczarek, suszonych grzybów i brukselki. 

Cukinia z kurczakiem
Cukinia z kurczakiem123RF/PICSEL

Cukinia zapiekana z kurczakiem

Sposób przygotowania

1. Kurczaka pokrój, przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, ziołami prowansalskimi. Odstaw na godzinę. Cukinie przekrój, wydrąż i posól. Zrumień posiekaną cebulę, dodaj pokrojony czosnek i wydrążone części cukinii. Usmaż przyprawionego kurczaka. 

2. Wymieszaj z warzywami. Wystudź. Zalej śmietaną, wymieszaną z jajkiem i startym na tarce serem żółtym. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wypełnij cukinie i piecz pod przykryciem 40 minut w temp. 180°C. Pod koniec pieczenia odkryj. 

Gulasz z warzywami
Gulasz z warzywami123RF/PICSEL

Gulasz po węgiersku

Sposób przygotowania

1. Jedną cebulę, dwie marchewki, pietruszkę, seler i por obierz i zalej wodą. Wywar gotuj pod przykryciem około 30 minut. Usmaż pokrojony boczek i cebulę. Dodaj papryki i marchewki. Przypraw. Mięso pokrój, zrumień na smalcu. Dodaj do warzyw. 

2. Zalej wywarem, przypraw. Przykryj, duś 90 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy. Masło rozpuść i dodaj mąkę. Przełóż zasmażkę do gulaszu. Podawaj z sałatą, pomidorkami, smażoną cukinią i papryką. 

Omlet włoski

Omlet z warzywami
Omlet z warzywami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Jajka wbij do miski. Roztrzep dokładnie z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku granulowanego i oregano. Dodaj bułkę tartą i wymieszaj. Brokuł pokrój na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień posiekaną drobno cebulę i boczek. 

2. Zdejmij z ognia i na tej samej patelni zrumień paprykę, pokrojoną w kostkę. Wystudzone warzywa z boczkiem wymieszaj z masą jajeczną. Dodaj pokruszoną fetę. 

3. Na patelni rozpuść masło i wylej omlet. Smaż do czasu, aż się zetnie. Przełóż na drugą stronę za pomocą talerza i smaż jeszcze chwilę. Podawaj z jogurtem naturalnym.

Szaszłyki w boczku
Szaszłyki w boczku123RF/PICSEL

Szaszłyki w bekonie

Sposób przygotowania

1. Kurczaka pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj olej, sól, pieprz, kurkumę, słodką paprykę w proszku, kolendrę i zioła prowansalskie. Wlej sok z cytryny i miód. Dodaj posiekaną drobno papryczkę chilli. 

2. Marynatę wymieszaj i zalej kurczaka. Odstaw na 3 godz. Owiń w plastry boczku i nabijaj na patyczki. Piecz na grillu lub w piekarniku przez 40 minut w temp. 180°C. 

Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński123RF/PICSEL

Barszcz ukraiński

Sposób przygotowania

1. Obraną i startą na tarce marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę wrzuć do gotującej się wody. Dodaj masło, sól, pieprz, gotuj pod przykryciem. 

2. Wrzuć pokrojoną pierś kurczaka, poszatkowaną kapustę, posiekane w kostkę buraki i ziemniaki. Gdy warzywa zmiękną, dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw, posyp natką. 

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas