Odchudzone słodkości

W takich wersjach są równie smaczne!

Żytnie rurki kakaowe

Składniki dla: 6 sztuk

Składniki

  • 25 dag mąki żytniej typ
  • 720
  • 5 dag oleju
  • 1 małe jajko
  • 25 ml jasnego octu winnego
  • 1 łyżka prawdziwego kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • sól
  • olej

Składniki - krem

  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 opak. śmietanki Śnieżka
  • 750 ml mleka sojowego lub migdałowego

Składniki - dodatki

  • orzeszki
  • kandyzowana skórka
  • czekolada

Sposób przygotowania

1. Ciasto: wymieszaj w misce mąkę z kakao, kawą i szczyptą soli. Zrób zagłębienie i wlej do niego olej, jajko i część octu. Wyrób ciasto (jeśli nie chce się lepić, dolej resztę octu i ew. 1-2 łyżeczki słodkiego wina). Gotowe ciasto owiń w folię i schłodź przez godzinę. Ciasto może leżeć w lodówce nawet przez 2 dni. 

2. Ciasto cienko rozwałkuj i wytnij kółka o śr. 8 cm. Nawiń je na specjalne rurki do cannoli i zlep, smarując krawędzie wodą. Smaż na złoto po 2-3 sztuki w rozgrzanym oleju. Wyłóż na ręcznik papierowy.

3. Krem: do miseczki wlej 100 ml mleka, wsyp budyń, dobrze rozmieszaj. Zagotuj 300 ml mleka. Wlej do niego rozrobiony budyń, mieszaj, aż masa zgęstnieje. Ostudź. Resztę mleka ubij ze Śnieżką. Miksując, dodaj zimny budyń. Schłodź. 

4. Ostudzone rurki napełnij kremem za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką lub woreczka foliowego z obciętym rogiem. Brzegi rurek możesz zanurzyć w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie. Krem udekoruj wybranymi dodatkami, ew. oprósz pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje