Odchudzone słodkości

Rurki z kremem
Rurki z kremem123RF/PICSEL

Żytnie rurki kakaowe

Składniki

  • 25 dag mąki żytniej typ
  • 720
  • 5 dag oleju
  • 1 małe jajko
  • 25 ml jasnego octu winnego
  • 1 łyżka prawdziwego kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • sól
  • olej

- krem

  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 opak. śmietanki Śnieżka
  • 750 ml mleka sojowego lub migdałowego

- dodatki

  • orzeszki
  • kandyzowana skórka
  • czekolada
6 sztuk

Sposób przygotowania

Czekoladowe ślimaczki z ciasta francuskiegoInteria KulinariaInteria Kulinaria
Bałkańskie pączki
Bałkańskie pączki123RF/PICSEL

Bałkańskie ustipci z rodzynkami

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka roślinnego
  • lub krowiego 0,5%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szkl. drobnych rodzynek
  • 1 mały kieliszek rumu
  • 1/2 łyżeczki esencji śmietankowej
  • cukier puder do oprószenia
  • szczypta kurkumy dla koloru
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Oponki seroweINTERIA.TVInteria.tv
Trójkąty z dżemem
Trójkąty z dżemem123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 szkl. mąki jasnej orkiszowej
  • 3/4 szkl. ksylitolu
  • 3 jajka
  • 1 szkl. oliwy
  • 1 duża pomarańcza
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • po 1 szkl. niskosłodzonego dżemu: śliwkowego, morelowego oraz wiśniowego
40 sztuk

Sposób przygotowania

Prosty przepis na kruche ciasteczkaInteria KulinariaInteria Kulinaria
Cannoli
Cannoli123RF/PICSEL

Cannoli z pomarańczowym kremem

Składniki

  • 15 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki żytniej typ 720
  • 2 żółtka
  • 5 dag klarowanego masła
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka ksylitolu
  • szczypta drobnej soli

- krem

  • 1,3 szkl. kaszy manny
  • 2,5 szkl. mleka roślinnego, np. migdałowego
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • owoce
  • 1 łyżka oleju kokosowego
12 osób

Sposób przygotowania

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Kuleczki waniliowe
Kuleczki waniliowe123RF/PICSEL

Pieczone waniliowe kuleczki z sosem

Składniki

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 230 ml mleka 0,5%
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

- sos

  • 1/2 kg mrożonych wiśni
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczane
30 sztuk

Sposób przygotowania

Jabłka w cieście
Jabłka w cieście123RF/PICSEL

Jabłka w cieście migdałowym

Składniki

  • 5 jabłek
  • 4 jajka
  • 25 dag płatków migdałów
  • 20 dag mąki
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 200 ml klarownego soku jabłkowego
  • 10 dag cukru
  • 5 łyżek gazowanej wody mineralnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 l oleju do głębokiego smażenia
25 sztuk

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Oponki seroweINTERIA.TVInteria.tv
Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?