Odmieniona musaka

Sycące danie z pieca

Musaka
Musaka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Zioła opłucz, grubo posiekaj. Cebulę oraz czosnek obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie. Dodaj do mięsa. Do- łóż koncentrat, zioła oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Z masy uformuj małe kuleczki. Bakłażany, cukinie oraz duże pomidory umyj, osusz, pokrój w grubsze plasterki. 

2. Masło rozgrzej. Oprósz mąką, krótko zasmaż. Wymieszaj z mlekiem. Mieszając gotuj, aż beszamel zgęstniej. Przypraw go solą, pierzem oraz gałką. Formę posmaruj tłuszczem. Układaj w niej warstwami plasterki warzyw i klopsiki. Na wierzchu połóż małe pomidorki. Każdą warstwę posmaruj beszamelem. Ser zetrzyj, posyp nim zapiekankę. 

3. Naczynie z musaką wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. C. Piecz ok. 45 minut.

Zapiekanka marokańskaInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas