Reklama

Reklama

Odmieniona musaka

Sycące danie z pieca

Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • po 1/2 pęczka natki i tymianku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • po 2 bakłażany i cukinie
  • 2 duże pomidory + po 4 pomidorki czerwone i żółte
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 10 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • ltłuszcz do posmarowania formy

Sposób przygotowania

1. Zioła opłucz, grubo posiekaj. Cebulę oraz czosnek obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie. Dodaj do mięsa. Do- łóż koncentrat, zioła oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Z masy uformuj małe kuleczki. Bakłażany, cukinie oraz duże pomidory umyj, osusz, pokrój w grubsze plasterki. 

2. Masło rozgrzej. Oprósz mąką, krótko zasmaż. Wymieszaj z mlekiem. Mieszając gotuj, aż beszamel zgęstniej. Przypraw go solą, pierzem oraz gałką. Formę posmaruj tłuszczem. Układaj w niej warstwami plasterki warzyw i klopsiki. Na wierzchu połóż małe pomidorki. Każdą warstwę posmaruj beszamelem. Ser zetrzyj, posyp nim zapiekankę. 

3. Naczynie z musaką wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. C. Piecz ok. 45 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje