Odmieniona musaka
Sycące danie z pieca

Składniki
- 50 dag mieszanego mielonego mięsa
- po 1/2 pęczka natki i tymianku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- po 2 bakłażany i cukinie
- 2 duże pomidory + po 4 pomidorki czerwone i żółte
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 i 1/2 szkl. mleka
- gałka muszkatołowa
- 10 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
- ltłuszcz do posmarowania formy
4-5 porcji
Sposób przygotowania
1. Zioła opłucz, grubo posiekaj. Cebulę oraz czosnek obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie. Dodaj do mięsa. Do- łóż koncentrat, zioła oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Z masy uformuj małe kuleczki. Bakłażany, cukinie oraz duże pomidory umyj, osusz, pokrój w grubsze plasterki. 2. Masło rozgrzej. Oprósz mąką, krótko zasmaż. Wymieszaj z mlekiem. Mieszając gotuj, aż beszamel zgęstniej. Przypraw go solą, pierzem oraz gałką. Formę posmaruj tłuszczem. Układaj w niej warstwami plasterki warzyw i klopsiki. Na wierzchu połóż małe pomidorki. Każdą warstwę posmaruj beszamelem. Ser zetrzyj, posyp nim zapiekankę. 3. Naczynie z musaką wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. C. Piecz ok. 45 minut.