Odmieniona musaka
Sycące danie z pieca
Sposób przygotowania
1. Zioła opłucz, grubo posiekaj. Cebulę oraz czosnek obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie. Dodaj do mięsa. Do- łóż koncentrat, zioła oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Z masy uformuj małe kuleczki. Bakłażany, cukinie oraz duże pomidory umyj, osusz, pokrój w grubsze plasterki.
2. Masło rozgrzej. Oprósz mąką, krótko zasmaż. Wymieszaj z mlekiem. Mieszając gotuj, aż beszamel zgęstniej. Przypraw go solą, pierzem oraz gałką. Formę posmaruj tłuszczem. Układaj w niej warstwami plasterki warzyw i klopsiki. Na wierzchu połóż małe pomidorki. Każdą warstwę posmaruj beszamelem. Ser zetrzyj, posyp nim zapiekankę.
3. Naczynie z musaką wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. C. Piecz ok. 45 minut.