Odwrócone korzenne ciasto śliwkowe

Ciasto nie jest przesadnie słodkie i świetnie komponuje się z popołudniową herbatką.

Odwrócone korzenne ciasto śliwkowe
Odwrócone korzenne ciasto śliwkowemateriały prasowe

Kiedy myślę o "odwróconym cieście", od razu przychodzi mi na myśl wyrób ananasowo-wiśniowy tak popularny w latach osiemdziesiątych - słodki do bólu zębów i bardzo niezdrowy.

Poeksperymentowałam z tym klasycznym przepisem i udało mi się go przepracować. Jakby samo użycie przypraw korzennych nie było dość pyszne, polałam je jeszcze ciepłą, gęstą śliwkowo-karmelową glazurą.

Ciasto nie jest przesadnie słodkie i świetnie komponuje się z popołudniową herbatką. Wyjątkowo dobrze smakuje z kremowymi, kwaskowatymi dodatkami, takimi jak niesłodzony jogurt.

Składniki:

  • 6½ łyżki / 90 ml stopionego oleju kokosowego lub ghi
  • ¼ kubka / 30 g cukru kokosowego
  • 4-5 małych wydrylowanych śliwek pociętych na cienkie plasterki
  • 2½ kubka / 300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego anyżu gwiazdkowego
  • ½ łyżeczki drobnej soli morskiej
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 kubek / 250 ml syropu klonowego lub miodu
  • ¾ kubka / 180 ml dowolnego mleka (orzechowego, z nasion, ryżowego...)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2. Nasmaruj dno tortownicy o średnicy 18 centymetrów połową łyżki stopionego oleju kokosowego i równomiernie oprósz cukrem kokosowym. Na dnie starannie rozłóż plasterki śliwek, by powstały koncentryczne kręgi.

3. Do dużej misy przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, imbir, kardamon, nasiona kopru, goździki, cynamon, anyż, sól i pieprz. Zamieszaj.

4. W średnim rondlu roztop pozostałe 6 łyżek oleju kokosowego. Dodaj syrop klonowy, mleko i wanilię, wymieszaj. Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj do otrzymania pozbawionej grudek masy. Wlej ocet i szybko dokładnie wymieszaj.

5. Wlej masę do tortownicy i postaw ją na blasze w piekarniku (podczas pieczenia z owoców może wyciec sok). Piecz przez 50-60 minut, aż wbity w środek patyczek po wyjęciu będzie suchy.

6. Gdy ciasto ostygnie, otwórz sprężynowe zamknięcie. Połóż na tortownicy odwrócony do góry dnem talerz i odwróć całość do góry nogami, tak by śliwki znalazły się na wierzchu. Podawaj.

Przepis pochodzi z książki Sarah Britten "My New Roots"

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas