Odwrócone korzenne ciasto śliwkowe

Odwrócone korzenne ciasto śliwkowe
Odwrócone korzenne ciasto śliwkowemateriały prasowe

Składniki:

  • 6½ łyżki / 90 ml stopionego oleju kokosowego lub ghi
  • ¼ kubka / 30 g cukru kokosowego
  • 4-5 małych wydrylowanych śliwek pociętych na cienkie plasterki
  • 2½ kubka / 300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego anyżu gwiazdkowego
  • ½ łyżeczki drobnej soli morskiej
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 kubek / 250 ml syropu klonowego lub miodu
  • ¾ kubka / 180 ml dowolnego mleka (orzechowego, z nasion, ryżowego...)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Przygotowanie:

materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?