Ogórek: Dar natury

Wielkimi krokami nadchodzi lato, dla wielu wakacje i czas błogiego relaksu. Dla innych udręka pracy w wysokich temperaturach.

Ogórek aż w 97. procentach składa się z wody, więc pomoże nam ugasić pragnienie i zadba o właściwy stan nawodnienia organizmu
Ogórek aż w 97. procentach składa się z wody, więc pomoże nam ugasić pragnienie i zadba o właściwy stan nawodnienia organizmu123RF/PICSEL

Woda. Po co ją pijemy? Żeby nawodnić organizm, bo z pożywieniem nie jesteśmy w stanie dostarczyć jej odpowiednio dużo. A jednak są takie dary natury, po które warto sięgać w pierwszej kolejności, gdy temperatury szybują ponad miarę. Należy do nich ogórek.

Aż w 97. procentach składa się z wody, więc pomoże nam ugasić pragnienie i zadba o właściwy stan nawodnienia organizmu. Jednocześnie dostarczy wartości odżywczych. Niewiedza nie chroni, sięgajmy po jedzenie z głową. Żywienie jest jedną z najbardziej intymnych czynności. Przecież wprowadzamy energię do wszystkich komórek ciała.

Gdy słyszę wielokrotnie powtarzane zdanie, że nie wolno łączyć ogórka z pomidorem, zawsze się wtedy uśmiecham. Bo tak naprawdę wszystko nam wolno, ale czy warto? Ogórek zawiera w swoim składzie askorbinozę, która ma zdolność kasowania witaminy C. Nie warto zatem łączyć ogórka nie tylko z pomidorem, ale też z innymi warzywami bogatymi w witaminę C. Napełnimy mechanicznie żołądek, ale pozbawimy się tego, co wartościowe - życiodajnej witaminy.

C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, więc jeśli zdarzy nam się zjeść jej zbyt dużo, nic się nie dzieje. Zostanie wydalona z organizmu w trakcie mikcji. Zdecydowanie bardziej powszechny jest problem zbyt małych ilości witamin, które zjadamy z naturalnymi produktami. Podkreślam, z naturalnymi, bo te zawsze będą dla organizmu ludzkiego lepiej przyswajalne niż syntetyczne.

Dla zdrowia

Co wartościowego zawiera w sobie zielone warzywo, które często bagatelizujemy, bo jest tak powszechnie dostępne, że wydać się może mało atrakcyjne? Ogórek jest bogaty w przeciwutleniacze oraz w kukurbitacyny - substancje, które chronią przed rozwojem chorób nowotworowych, zwłaszcza raka prostaty i raka trzustki, który - jak wiemy - długo może nie dawać żadnych objawów.

Wysoka zawartość wody nie tylko ugasi pragnienie - ogórek będzie działał moczopędnie, a tym samym usprawni działanie układu moczowego. Jego spożywanie rekomendowane jest zwłaszcza pacjentom z dysfunkcjami nerek i osobom ze skłonnością do nawracających infekcji układu moczowo-płciowego. Osoby obsesyjnie dbające o wagę często sięgają po ogórki, bo są one niskokaloryczne i pomagają oczyścić ciało z toksyn.

Jadane regularnie dbają o dobry metabolizm i pozwolą pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Warzywo to sprzyja pracy przewodu pokarmowego. Pozwala zachować świeży oddech, zalecane jest dla tych, którzy mają tendencję do zgagi, bo hamuje nadprodukcję kwasu solnego w żołądku. Jak większość warzyw i owoców, ogórek ma odczyn zasadowy i sprzyja zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej w ludzkim ciele.

Chcesz mieć więcej energii do życia, pozbyć się chronicznego przemęczenia i dekoncentracji - włącz do diety pięć porcji warzyw i owoców. Codziennie. Ogórek jest świetnym wyborem, zwłaszcza na lato. Odżywianie to nie jest fizyka kwantowa. Teoretycznie wszyscy się na tym znamy. Przecież jemy i żyjemy. Przeznaczmy trochę uwagi tym codziennym czynnościom. Mają one ogromny wpływ na jakość naszego życia.  

Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mam smak.com, MAM s’MAK na życie  

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas