Ogórki babuni
Nic nie smakuje tak dobrze jak domowe ogórki małosolne. Są nie tylko pyszne, ale też wyjątkowo zdrowe. W końcu naturalnie sfermentowane jedzenie jest doskonałym probiotykiem.
Sposób przygotowania:
1. Ogórki opłucz starannie pod bieżącą wodą. Przygotuj cztery litrowe słoiki. Korzeń chrzanu oczyść, pokrój na kilka kawałków o długości 3-4 cm. Obraną małą marchewkę pokrój w plastry. Ząbki czosnku oczyść z wierzchnich łupinek.
2. Na dnie każdego słoika ułóż po liściu chrzanu oraz po łodydze kopru (może być suszony) z baldaszkiem. Dodaj kawałki korzenia chrzanu, plasterki marchewki oraz po dwa ząbki czosnku. Dołóż po 2-3 ziarna czarnego pieprzu oraz ziela angielskiego i po 10 ziarenek gorczycy.
3. Zagotuj wodę z solą (łyżka soli na litr wody). Ogórki układaj ciasno w słoikach. Zalej gorącą wodą z rozpuszczoną solą. Szczelnie zamknij słoiki i odstaw w chłodne miejsce.