Ogórki watykańskie grzechu warte
Oprac.: Tomasz Hirkyj
Sezon ogórkowy w pełni, a to znaczy, że te zielone warzywa dosłownie wysypują się zewsząd. Wiadomo, że jedzone na surowo bronią się same, ale latem królują przetwory na zimę. Jeśli znudziły nam się poczciwe małosolne albo korniszony, to warto spróbować czegoś nowego. Ogórki watykańskie zawierają jeden składnik, który sprawia, że są naprawdę grzechu warte. Jak zrobić ogórki watykańskie?
Czym są ogórki watykańskie?
Ogórki watykańskie wyglądem nie różnią się od tych, które zwykle przygotowujemy. Są chrupiące, soczyste, ale charakteryzują się ciekawym, słodko-kwaśnym smakiem i mogą być odskocznią od zwykłych małosolnych, kiszonych lub konserwowych. Co sprawia, że ogórki watykańskie są wyjątkowe? Jeden składnik, który może budzić kontrowersję. Chodzi o rodzynki, ale ich dodatek jest kluczowy, aby przetwory miały wyjątkowy smak.
Ogórki watykańskie: Składniki
- Ogórki - 2 kg
- Czosnek - 6 ząbków
- Rodzynki - 6 łyżek
- Woda - 400 ml
- Ocet - 800 ml
- Cukier - 80 dag
- Sól
- Pieprz ziarnisty
- Litrowe słoiki - 6 sztuk.
Ogórki watykańskie: Sposób przygotowania
Pracę rozpoczynamy od przygotowania ogórków. Na samym początku trzeba je dobrze umyć, a później pokroić w słupki, zasypać solą, wymieszać i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie ogórki odsączyć i umieścić ciasno w słoikach. Dodać do nich po łyżce sparzonych wrzątkiem rodzynek oraz po jednym ząbku czosnku i kilku ziarenek pieprzu. Teraz czas na przygotowanie zalewy: wodę, ocet i cukier zagotować, aby składniki się rozpuściły. Ciepłą zalewą trzeba zalać ogórki, zakręcić słoiki oraz zapasteryzować.
Ogórki watykańskie są gotowe po około trzech dniach. Smacznego!
Polecamy: