Ogórki z marchewką

Znakomite jako sałatka do drugiego dania

Nadziewane ogórki
Nadziewane ogórki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Marchewki obierz, umyj i osusz, a następnie zetrzyj je na tarce o oczkach średniej wielkości lub potnij w paski  (np. używając spiralnej tarki). Jeśli chcesz, lekko posól i ew. posłodź, dodaj starty chrzan, po czym wszystko razem dokładnie wymieszaj. Na końcu do sałatki dodaj śmietanę  (lub jogurt grecki) i wymieszaj do połączenia składników. Marchewkę z chrzanem możesz też wstawić na pół godziny  do lodówki, żeby smaki się nieco przegryzły.

2. Ogórki umyj, osusz, a następnie i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż z nich pestki i nieco miąższu (możesz go pokroić  i dodać do sałatki). Wnętrze ogórków delikatnie osól.

3. Do wydrążonych ogórków nałóż sałatkę zrobioną  z marchewki z chrzanem, posyp posiekaną natką pietruszki i od razu podaj.

Ogórkowe koszyczki z białym seremInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas