Reklama

Reklama

Ogórki z marchewką

Znakomite jako sałatka do drugiego dania

Czas przyrządzenia: 15 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 3 duże ogórki gruntowe
  • 2 średnie marchewki
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoiczka)
  • szczypta soli i ewentualnie szczypta cukru do smaku
  • 2 łyżki śmietany 18 proc. (możesz zastąpić ją jogurtem greckim – sałatka będzie wtedy mniej kaloryczna)
  • natka pietruszki, ew. trochę koperku

Sposób przygotowania

1. Marchewki obierz, umyj i osusz, a następnie zetrzyj je na tarce o oczkach średniej wielkości lub potnij w paski  (np. używając spiralnej tarki). Jeśli chcesz, lekko posól i ew. posłodź, dodaj starty chrzan, po czym wszystko razem dokładnie wymieszaj. Na końcu do sałatki dodaj śmietanę  (lub jogurt grecki) i wymieszaj do połączenia składników. Marchewkę z chrzanem możesz też wstawić na pół godziny  do lodówki, żeby smaki się nieco przegryzły. 

Reklama

2. Ogórki umyj, osusz, a następnie i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż z nich pestki i nieco miąższu (możesz go pokroić  i dodać do sałatki). Wnętrze ogórków delikatnie osól. 

3. Do wydrążonych ogórków nałóż sałatkę zrobioną  z marchewki z chrzanem, posyp posiekaną natką pietruszki i od razu podaj.

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje