Ogórki z marchewką
Znakomite jako sałatka do drugiego dania

Składniki
- 3 duże ogórki gruntowe
- 2 średnie marchewki
- 2-3 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoiczka)
- szczypta soli i ewentualnie szczypta cukru do smaku
- 2 łyżki śmietany 18 proc. (możesz zastąpić ją jogurtem greckim – sałatka będzie wtedy mniej kaloryczna)
- natka pietruszki, ew. trochę koperku
Sposób przygotowania
1. Marchewki obierz, umyj i osusz, a następnie zetrzyj je na tarce o oczkach średniej wielkości lub potnij w paski (np. używając spiralnej tarki). Jeśli chcesz, lekko posól i ew. posłodź, dodaj starty chrzan, po czym wszystko razem dokładnie wymieszaj. Na końcu do sałatki dodaj śmietanę (lub jogurt grecki) i wymieszaj do połączenia składników. Marchewkę z chrzanem możesz też wstawić na pół godziny do lodówki, żeby smaki się nieco przegryzły.
2. Ogórki umyj, osusz, a następnie i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż z nich pestki i nieco miąższu (możesz go pokroić i dodać do sałatki). Wnętrze ogórków delikatnie osól.
3. Do wydrążonych ogórków nałóż sałatkę zrobioną z marchewki z chrzanem, posyp posiekaną natką pietruszki i od razu podaj.