Olej słonecznikowy
Powinno się go jadać na zimno, bo rozgrzany na patelni łatwo rozpada się na szkodliwe dla zdrowia związki.
Za to jest świetny do surówek. Można też nim polać gotowane warzywa lub makaron.
Jak inne oleje, podaje się go maluszkom po 6. miesiącu życia.
Olej słonecznikowy ma łagodny, prawie niewyczuwalny zapach oraz ciekawy, lekko orzechowy posmak. Jest tłoczony na zimno, wprost z wyłuskanych nasion słonecznika, dlatego zawiera wyjątkowej jakości składniki.
Ma najwięcej witaminy E spośród wszystkich tłuszczów roślinnych.
Zawiera głównie kwasy tłuszczowe omega-6, ale niewiele omega-3. W przemyśle spożywczym olej słonecznikowy jest używany do produkcji margaryny o zwiększonej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
Oleju słonecznikowego możesz używać zamiennie z innymi olejami roślinnymi dla urozmaicenia smaku potraw smyka.