Omlet śródziemnomorski
Zainspiruj się!
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 1 cukinia
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
- 6 jej
- 150 ml mleka
- 200 g sera koziego
- 50 g czarnych oliwek
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki oregano
- 5 gałązek tymianku
- 3 łyżki oleju
- Sól, pieprz
- Skórka starta z 1 cytryny
- 200 g koziego twarogu
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, przelać zimną wodą, obrać i odstawić, aby ostygły. Cukinie pokroić w plasterki, pomidory w kostkę. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać posiekane zioła, sól i pieprz. Ser rozkruszyć, oliwki poprzekrawać.
Ziemniaki pokroić w plastry. Olej rozgrzać na patelni i smażyć plastry cukinii i ziemniakow przez 8-10 minut na złoty kolor. Dodać oliwki, pomidory i ser, wlać jajka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 40 minut.
Twarożek wymieszać ze skórką cytrynową, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
Gotowy "omlet" serwować z twarożkiem.