Omlet z pieczarkami
Pieczarki obierz, umyj, pokrój w plastry.
Składniki dla 4 osób:
- 8 jajek
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka masła klarowanego
- 25 dag pieczarek
- cebula
- 10 dag sera gouda
- szczypior
- papryczka chilli
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki obierz, umyj, pokrój w plastry. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Cebulę i pieczarki usmaż na maśle klarowanym. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.2. Jajka wybij do miski, dodaj sól, pieprz i łyżkę śmietany, lekko ubij. Dodaj mąkę, wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło, wlej masę. Dodaj pieczarki i ser, smaż, aż jajka się zetną. Pod koniec smażenia możesz omlet przykryć pokrywką, by usmażył się na górze. Omlet dekoruj posiekanym szczypiorkiem i papryczką chilli.Czas przygotowania: około 30 minut