One są jednym z najbogatszych źródeł aktywnej witaminy C!
Witamina C bierze udział w ponad 300 procesach zachodzących wewnątrz organizmu człowieka. Kwas askorbinowy powszechnie uważany jest za lek na przeziębienie, jednak jego pozytywne właściwości sięgają zdecydowanie dalej niż walka z infekcjami i budowanie odporności. Co ważne, aby w pełni wykorzystywać dobroczynne działanie witaminy C na zdrowie, powinniśmy sięgać po jej naturalne źródła.
Witamina C zmniejsza ryzyko przeziębienia, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, hamuje utlenianie "złego" cholesterolu LDL, obniża ciśnienie tętnicze krwi, wpływa na wytwarzania i zachowanie kolagenu, przyspiesza gojenie się ran i zrastanie kości, poprawia przyswajalność żelaza, hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków czy krwawienia z dziąseł, aktywizuje system immunoligiczny organizmu, poprawia koncentrację, a nawet chroni organizm przed zmianami nowotworowymi.
Witamina C jest najbardziej wszechstronną wśród wszystkich witamin, a jej niedobór prowadzi do szeregu zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu, wśród których najczęściej wymienia się szkorbut, dolegliwości bólowe mięśni i stawów, zmęczenie, apatię, braku apetytu, schorzenia żołądka i błony śluzowej, podatność na infekcje, a także nieprawidłowości w przemianie kwasów tłuszczowych. Niedobór witaminy C wpływa także na skórę, która staje się sucha, wiotka i pomarszczona.
Gdzie szukać witaminy C?
Najlepiej w naturze. Witamina C występuje w większości warzyw i owoców, choć jej stężenie znacznie się różni w zależności od źródła. Prawdziwą rekordzistką, jeśli chodzi o jej zawartość, jest owoc aceroli, czyli nadgwiazdki granatolistnej. Owoce tego wiecznie zielonego krzewu, pochodzącego z Ameryki Południowej, nie mają sobie równych i pod względem zawartości witaminy C pozostawiają w tyle wszystkie inne rośliny!
- Jeden owoc aceroli, ważący niecałe 5 gramów, ma tyle witaminy C, ile kilogram cytryn, a już 10 ml soku z aceroli zaspokaja 125% dziennego, minimalnego zapotrzebowania na tę witaminę - mówi Katarzyna Barwińska z Rabenhorst Polska.
- Poza niezwykle wysoką zawartością kwasu askorbinowego, w owocach aceroli znajdziemy także znaczne ilości prowitaminy A, witaminy B1, B2, PP oraz wapnia, fosforu i żelaza. Owoce te są tak wartościowe, że w krajach łacińskich sok z aceroli jest częstym dodatkiem do wszelakich odżywek witaminowych dla niemowląt i małych dzieci - dodaje Barwińska.
- Niestety świeże owoce aceroli nie są u nas łatwo dostępne, dlatego warto korzystać z dostępnych gotowych produktów na ich bazie. Przy wyborze produktów z aceroli warto jednak dokładnie przeanalizować ich skład, dokładnie czytając etykiety oraz sprawdzając sposoby wytwarzania.
- Nie trudno trafić na produkty, które mimo zachęcającego wyglądu zawierają śladowe ilości aceroli, lub są zbyt wysoko przetworzone, aby była ona wartościowa. Dobrze jest więc sięgać po produkty jak najbardziej zbliżone w swej formie do natury.
Pamiętać należy, że witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie różnych czynników zewnętrznych. Ekspozycja warzyw i owoców na działanie powietrza i światła, czy też ich przechowywanie w temperaturze wyższej niż 4-5°C znacznie zmniejsza jej zawartość. Witamina C nie jest także odporna na działanie wysokiej temperatury - dlatego ważne jest, aby wybierając sok z aceroli, wybierać produkty, których sposób przygotowania gwarantuje zachowanie najlepszych właściwości tego wyjątkowego owocu.
- Nie należy kupować soków z koncentratów lub produktów, które w procesie wytwarzania poddawane są obróbce termicznej np. suszeniu konwekcyjnym lub pasteryzacji w wysokiej temperaturze - dodaje.