Reklama

Reklama

Operetka albo zupa rybna

Zarzuela to nazwa hiszpańskiej zupy lub utworu muzycznego.


Składniki:

  • 8 krewetek
  • 500 g małży Venus
  • 3 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Po 1 czerwonej i zielonej papryce
  • 500 g pomidorów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Szafran
  • 40 g mielonych migdałów
  • 3 listki laurowe
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 400 g dorsza
  • 6-7 łyżek wytrawnego białego wina
  • Sól, biały pieprz
  • Pęczek pietruszki

Przygotowanie:

Krewetki wyjąć ze skorupek, ściągnąć błonkę. Małże wymyć. Cebule i papryki pokroić w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Czosnek cebule i paprykę przesmażyć na oleju. Dodać migdały, liść laurowy, sok z cytryny i szafran. Wlać litr wody i zagotować. Rybę pokroić na kawałki i wraz z małżami dodać do zupy. Gotować na słabym ogniu 5-10 minut. Dodać pomidory i krewetki. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić winem, sola i pieprzem. Podawać z bagietką.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje