Operetka albo zupa rybna
Zarzuela to nazwa hiszpańskiej zupy lub utworu muzycznego.
Składniki:
- 8 krewetek
- 500 g małży Venus
- 3 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- Po 1 czerwonej i zielonej papryce
- 500 g pomidorów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Szafran
- 40 g mielonych migdałów
- 3 listki laurowe
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 400 g dorsza
- 6-7 łyżek wytrawnego białego wina
- Sól, biały pieprz
- Pęczek pietruszki
Przygotowanie:
Krewetki wyjąć ze skorupek, ściągnąć błonkę. Małże wymyć. Cebule i papryki pokroić w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Czosnek cebule i paprykę przesmażyć na oleju. Dodać migdały, liść laurowy, sok z cytryny i szafran. Wlać litr wody i zagotować. Rybę pokroić na kawałki i wraz z małżami dodać do zupy. Gotować na słabym ogniu 5-10 minut. Dodać pomidory i krewetki. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić winem, sola i pieprzem. Podawać z bagietką.