Orientalne bruschetty – przekąska na każde przyjęcie

Jedną z przystawek, która sprawdzi się zarówno podczas uroczystego przyjęcia, jak i nieformalnego spotkania w gronie znajomych, jest orientalna bruschetta. Ta prosta w przygotowaniu grzanka jest podstawą kuchni włoskiej. Doskonale smakuje jednak także w połączeniu ze składnikami kuchni Bliskiego Wschodu. Jak ją przygotować? Bruschetta to włoska przystawka nazywana mniejszą siostrą pizzy. Można przyrządzać ją na przeróżne sposoby, wykorzystując ulubione składniki. Doskonale smakuje np. zapiekana z orientalnymi dodatkami. To prosty i szybki sposób na pyszną przekąskę.

Znudziły ci się klasycze bruschetty? Spróbuj tych orientalnych
Znudziły ci się klasycze bruschetty? Spróbuj tych orientalnych 123RF/PICSEL

Bruschetta z tuńczykiem i ciecierzycą

Składniki:

  • 100 g cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
  • 1 puszka tuńczyka (np. marki Sandra)
  • 2 bagietki
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Bagietki kroimy wzdłuż na połowę. Nacieramy je czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Paprykę kroimy na większe, podłużne kawałki, a cebulę w piórka. Następnie pokrojone warzywa podsmażamy na rozgrzanej wcześniej patelni. Odcedzamy tuńczyka i przekładamy go do miski, dodając do niego podsmażoną paprykę i cebulę. Na bagietkach układamy odcedzoną cieciorkę oraz przygotowany farsz.

2. Bagietki wkładamy na około 8 minut do rozgrzanego piekarnika. Gotowe polewamy sokiem z cytryny oraz dekorujemy pietruszką.

Bruschetta z pastą z bakłażana zapiekana z serem

Składniki:

  • 80 g pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen)
  • 80 g sera koziego
  • 2 bułki typu ciabatta
  • 1 zielona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz i sól

Przygotowanie:

1. Ciabatty kroimy na małe kromki i skrapiamy oliwą z oliwek. Następnie każdą smarujemy cienką warstwą pasty z bakłażana i doprawiamy pieprzem oraz solą do smaku. Zieloną paprykę, pomidory oraz czerwoną cebulę kroimy w nieduże kawałki i układamy na kromkach.

2. Następnie posypuje ciabatty startym kozim serem i wkładamy na blasze do piekarnika na 180 C, na około 10 minut. Gotowe bruschetty podajemy z liśćmi świeżej bazylii.

Smacznego!

Bruschetta - przepisInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas