Reklama

Reklama

Oryginalna sałatka z grillowanym burakiem cukrowym

Niegdyś popularny składnik wielu dań, dzisiaj lekko zapomniany – burak cukrowy, wkracza ponownie do naszej kuchni! Niepozorne warzywo, z którego powstaje krystalicznie biały cukier doskonale smakuje także upieczony, grillowany lub smażony. Jego naturalna słodycz w połączeniu z kruchą sałatą, wyrazistym kozim serem, aromatem ziół i oryginalnym, kwaskowo-słodkim sosem, tworzy pełną smaku, oryginalną kompozycję.

Składniki

  • 1/2 obranego i ugotowanego buraka cukrowego
  • suszony tymianek
  • olej do smażenia
  • 1 awokado
  • roszponka
  • 50 g dojrzewającego sera koziego

Składniki

  • 50 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki cukru np. DIAMANT
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sól

Sposób przygotowania

Ocet balsamiczny i cukier mieszamy w rondelku, następnie gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.

Reklama

Buraka kroimy na ok. 0,5 cm plastry, posypujemy je suszonym tymiankiem i delikatnie smarujemy olejem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej, po kilka minut z każdej strony. Awokado kroimy w plastry, ser również.

Na talerzu układamy roszponkę, awokado, ser kozi, grillowane plastry buraka cukrowego. Całość polewamy sosem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje