Oryginalny chłodnik z awokado

Ogórki obierz, przetnij wzdłuż na ćwiartki i usuń nasiona.

Chłodnik z awokado
Chłodnik z awokadoPicsel123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

  • 300 g świeżych ogórków
  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry
  • 2 papryczki jalapeño
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 g rukoli
  • 500 g kefiru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka grubej soli lub 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego

Sposób przygotowania:

1. Ogórki obierz, przetnij wzdłuż na ćwiartki i usuń nasiona. Wrzuć do blendera razem z sokiem z cytryny. Awokado obierz, usuń pestkę, miąższ pokrój na kawałki i włóż do blendera.

2. Dodaj czosnek, kolendrę, papryczki jalapeño, rukolę.

3. Zmiksuj, wlej kefir, zmiksuj jeszcze raz. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Odstaw do schłodzenia.

Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas