Orzechowe bałwanki dla dzieci
Czas ok. 60 min; porcja – 330 kcal.

Składniki
- na 10 porcji
- 27 dag mąki
- szczypta soli
- 38 dag mielonych orzechów laskowych
- 15 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 1 jajko
- 5 dag gotowej masy marcepanowej
- czerwony barwnik spożywczy
- garść goździków
1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ze szczyptą soli, mielonymi orzechami laskowymi i 10 dag cukru pudru. Dodaj miękkie masło i jajko. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę. Włóż na godzinę do lodówki.
2. Ze schłodzonego ciasta uformuj po 10 małych, średnich i większych kulek. W każdą kulkę wbij wykałaczkę. W najmniejsze kulki powkładaj goździki tak, by powstały oczy bałwanków. Resztę kulek ozdób goździkowymi guzikami. Kulki rozłóż na pokrytej pergaminem blasze. Piecz w 170 st. na złoty kolor (10-12 min).
3. Upieczone kulki wystudź, a następnie usuń z nich wykałaczki. Łącz po 3 kulki (małą, większą oraz największą) nadziewając je na nowe patyczki. Powstałe bałwanki ustaw na talerzykach lub jednym dużym półmisku.
4. Masę marcepanową zagnieć razem z czerwonym barwnikiem spożywczym. Uformuj w dłoniach spiczaste czapeczki bałwanków. Z pozo- stałej masy roluj cienkie wałeczki. Z wałeczków zrób szaliki bałwankom. Całość oprósz pozostałym cukrem pudrem, który będzie imitował śnieg.
Do mocowania ciasteczek, a także większych elementów (np. chatki z piernika), możesz użyć rozpuszczonej czekolady, lekko podgrzanego dżemu lub gęstego lukru. Jako spoiwo sprawdza się również białko jajka.