Koniec z nudnym majonezem. Oto najlepszy dodatek do jajek

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Z jakimi sosami jajka ugotowane na twardo smakują najlepiej?
Z jakimi sosami jajka ugotowane na twardo smakują najlepiej?123RF/PICSEL

Jajka w sosie musztardowo-miodowym

  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka miodu,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • sól i pieprz.
Jajka na twardo lepiej smakują wraz ze sprawdzonymi sosami
Jajka na twardo lepiej smakują wraz ze sprawdzonymi sosami123RF/PICSEL

Jajka z sosem tatarskim

  • 1 cebula biała lub szalotka,
  • 1 ogórek konserwowy,
  • 1 ząbek czosnku
  • majonez - 250 g,
  • sok z cytryny - trzy łyżki,
  • musztarda - trzy łyżeczki,
  • natka pietruszki,
  • szczypiorek,
  • kapary - jedna łyżka,
  • pieprz i sól.

Jajka z sosem chrzanowym

  • 2 łyżki startego chrzanu,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 natka pietruszki,
  • 100 g śmietany,
  • sól i pieprz.

Jajka z sosem wiosennym

  • ½ szklanki jogurtu typu greckiego,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka posiekanej, świeżej mięty,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz.
Jak ugotować idealne jajko? Naukowcy opracowali przepis© 2025 Associated Press
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?