Orzechowe fantazje
Laskowe czy włoskie? A może pekan? Wybór jest trudny, bo wszystkie wzbogacają smak ciasta, a przy tym są niezwykle zdrowe. Zapraszamy więc na orzechową ucztę!

Brownie z orzechami laskowymi
Składniki
- szklanka drobnego cukru
- 1/2 szklanki wody
- szklanka suszonych daktyli, bez pestek, posiekanych
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g masła, posiekanego
- 3 jajka
- 3/4 szklanki kakao (plus dodatkowo
- 1 i 1/2 łyżeczki)
- 3/4 szklanki orzechów laskowych, mielonych
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki orzechów laskowych, prażonych, bez skórki, podzielonych na pół
Sposób przygotowania
1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść formę 20 x 30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia, tak aby wystawał po dłuższych bokach na 5 cm. 2. W rondelku połącz cukier z wodą, podgrzewaj, aż się rozpuści. Dodaj daktyle, Podgrzewaj na małym ogniu 5 minut, aby owoce zmiękły. 3. Dodaj do podgrzanych daktyli sól i sodę. Przełóż do miski i zblenduj na gładką masę. Miksując dalej, dodaj masło. Wstaw do lodówki na 5 minut. 4. Dodaj do masy daktylowej jajka (jedno po drugim) i wymieszaj, następnie wsyp kakao, zmielone orzechy i mąkę. Kontynuując mieszanie, dodaj śmietanę i prażone połówki orzechów. Wymieszaj całość i przełóż masę do formy. Wyrównaj wierzch ciasta. 5. Wstaw brownie do piekarnika. Piecz 30 minut lub tak długo, aż środek wyraźnie się uniesie. Wystudź w formie. Tuż przed podaniem posyp kakao i pokrój.

Minitorcik orzechowo-kawowy
Składniki
- szklanka cukru pudru
- 4 jajka, plus dodatkowo 1 białko
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, drobno posiekanych
- 1/2 szklanki mąki pszennej, przesianej
- kandyzowane orzechy
- 20 połówek orzechów włoskich
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki likieru orzechowego
- krem orzechowy
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżki likieru orzechowego
- polewa kawowa
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki espresso, ostudzonego
- 2 łyżki likieru kawowego
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Cukier ubij mikserem z żółtkami na gładki kogel-mogel. Przełóż do dużej miski, dodaj stopniowo orzechy, mąkę i wymieszaj (masa będzie gęsta). Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połowę dodaj do masy orzechowej, wymieszaj, po czym dodaj resztę piany. Formę 17 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto. Piecz 20-25 minut. Ostudź w formie, po czym wyjmij i przekrój w poprzek. 2. Na orzechy kandyzowane wymieszaj wszystkie składniki. Wyłóż je na półkę piekarnika przykrytą papierem do pieczenia. Piecz 4-5 minut, aż orzechy się zezłocą, a likier skarmelizuje. 3. Na krem ubij wszystkie składniki, aż powstanie gładka masa (6-8 minut). Posmaruj kremem spód ciasta i przykryj wierzchem. 4. Na polewę kawową wsyp cukier puder do naczynia i mieszając, stopniowo dodawaj kawę i likier. Szybko skrop polewą wierzch ciasta (będzie szybko tężeć). Posyp kandyzowanymi orzechami i lekko wciśnij je w polewę. Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia.