Reklama

Reklama

Orzechowe fantazje

Laskowe czy włoskie? A może pekan? Wybór jest trudny, bo wszystkie wzbogacają smak ciasta, a przy tym są niezwykle zdrowe. Zapraszamy więc na orzechową ucztę!

Brownie z orzechami laskowymi

Składniki

  • szklanka drobnego cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • szklanka suszonych daktyli, bez pestek, posiekanych
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g masła, posiekanego
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki kakao (plus dodatkowo
  • 1 i 1/2 łyżeczki)
  • 3/4 szklanki orzechów laskowych, mielonych
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych, prażonych, bez skórki, podzielonych na pół

Sposób przygotowania

1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść formę 20 x 30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia, tak aby wystawał po dłuższych bokach na 5 cm. 

2. W rondelku połącz cukier z wodą, podgrzewaj, aż się rozpuści. Dodaj daktyle, Podgrzewaj na małym ogniu 5 minut, aby owoce zmiękły. 

3. Dodaj do podgrzanych daktyli sól i sodę. Przełóż do miski i zblenduj na gładką masę. Miksując dalej, dodaj masło. Wstaw do lodówki na 5 minut. 

4. Dodaj do masy daktylowej jajka (jedno po drugim) i wymieszaj, następnie wsyp kakao, zmielone orzechy i mąkę. Kontynuując mieszanie, dodaj śmietanę i prażone połówki orzechów. Wymieszaj całość i przełóż masę do formy. Wyrównaj wierzch ciasta. 

5. Wstaw brownie do piekarnika. Piecz 30 minut lub tak długo, aż środek wyraźnie się uniesie. Wystudź w formie. Tuż przed podaniem posyp kakao i pokrój.

Reklama

Minitorcik orzechowo-kawowy

Składniki

  • szklanka cukru pudru
  • 4 jajka, plus dodatkowo 1 białko
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej, przesianej

Składniki - kandyzowane orzechy

  • 20 połówek orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru orzechowego

Składniki - krem orzechowy

  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżki likieru orzechowego

Składniki - polewa kawowa

  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki espresso, ostudzonego
  • 2 łyżki likieru kawowego

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Cukier ubij mikserem z żółtkami na gładki kogel-mogel. Przełóż do dużej miski, dodaj stopniowo orzechy, mąkę i wymieszaj (masa będzie gęsta). Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połowę dodaj do masy orzechowej, wymieszaj, po czym dodaj resztę piany. Formę 17 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto. Piecz 20-25 minut. Ostudź w formie, po czym wyjmij i przekrój w poprzek. 

2. Na orzechy kandyzowane wymieszaj wszystkie składniki. Wyłóż je na półkę piekarnika przykrytą papierem do pieczenia. Piecz 4-5 minut, aż orzechy się zezłocą, a likier skarmelizuje. 

3. Na krem ubij wszystkie składniki, aż powstanie gładka masa (6-8 minut). Posmaruj kremem spód ciasta i przykryj wierzchem. 

4. Na polewę kawową wsyp cukier puder do naczynia i mieszając, stopniowo dodawaj kawę i likier. Szybko skrop polewą wierzch ciasta (będzie szybko tężeć). Posyp kandyzowanymi orzechami i lekko wciśnij je w polewę. Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia. 


Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje