Orzeźwiająca sałatka na lato
Niewątpliwie, melon będzie tym owocem, po który będziemy sięgać w poszukiwaniu orzeźwiającej, letniej słodyczy. Można go wykorzystać do lekkich deserów, sorbetów, jako przekąskę, jednak będzie on również doskonałym uzupełnieniem lekkiej sałatki z dodatkiem fety i ziół.
- Gdy słodki, wyrazisty zapach wypełnia moją kuchnię, rozcinam melona. Czasem czekam niecierpliwie kilka dni aż melon nabierze tego doskonale słodkiego smaku, który pamiętam ze francuskich i hiszpańskich straganów wystawianych latem - wspomina na łamach "The Guardian" Anna Jones. W swojej rubryce proponuje niezwykłe połączenie lekkich składników: młodych, opiekanych ziemniaków, pieczonej fety, świeżych ziół i melona.
Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 500 g młodych ziemniaczków, jedną cytrynę, główkę czosnku, oliwę z oliwek, świeże oregano, sól, pieprz, melon, 200 g sera feta, bazylię, miętę, łyżkę miodu. Najpierw przygotowujemy ziemniaki - pokrojone na mniejsze kawałki podpiekamy w piekarniku z dodatkiem świeżych ziół, czosnku, oliwy i startej skórki z cytryny. Pieczemy je ok 20 minut. Po wyjęciu ziemniaków, układamy na blasze fetę, podpiekamy ją ok 20 minut.
Pokrojonego melona, ziemniaki i fetę przekładamy do miski, posypujemy je posiekanymi miętą i bazylią, całość skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy miodem.
- Sałatkę z melonem i fetą można uzupełnić o różnorodne odmiany owocu, osobiście bardzo lubię mieszać różne smaki, czasem dodaję również arbuza. Uwielbiam te kontrastujące ze sobą aromaty. Weganie mogą zamienić fetę np. na ciecierzycę i upiec ją do czasu, aż stanie się chrupiąca - wyjaśnia Jones.