Orzeźwiająca tarta cytrynowa
Kruche ciasto przykryte aksamitnym kremem, kwaśnym i słodkim równocześnie. Brzmi smakowicie? Koniecznie upiecz tę tartę!
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Do garnka wlej wodę, cukier, zagotuj. Cytryny sparz wrzątkiem, osusz i pokrój na plasterki. Wrzucaj je partiami do syropu i gotuj około 2 minut. Wyjmij i osusz.
Wyjmij z lodówki ciasto i je rozwałkuj. Wyłóż na formę do tarty i wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Piecz w temperaturze 180 st. C. Żeby ciasto nie wybrzuszyło się, możesz je przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Wtedy będzie idealnie płaskie.
Na podpieczonym cieście rozsmaruj krem cytrynowy, a na nim układaj plasterki cytryny. Wstaw do piekarnika na 25 minut. Po wyjęciu oprósz cukrem pudrem.
Nasza rada: tarta cytrynowa doskonale smakuje z gałką cytrynowego sorbetu.
***
Zobacz także: