Owoce pysznie zapieczone
Przyrządzenie gorącego deseru z jesiennych owoców nie wymaga większych przygotowań, a efekt potrafi zaskoczyć swoim smakiem i apetycznym wyglądem.
Clafoutis ze śliwkami
Sposób przygotowania
1. Śliwki umyj, rozetnij, usuń pestki. Połówki śliwek ponakłuwaj szpilką, potem pokrój na cząstki, włóż do miseczki. Skrop alkoholem i odstaw na 30 minut, by przeszły jego aromatem. 4 małe żaroodporne foremki (ew. 1 dużą formę; na 4 porcje wystarczy naczynie o śr. 28 cm lub prostokątna forma 25x20 cm) dokładnie wysmaruj masłem. Na spodzie ułóż śliwki nasączone alkoholem.
2. Mąkę przesiej, potem wymieszaj z jajkami, cukrem, mlekiem, śmietaną. Ciasto miksuj przez 5 minut. Zalej nim owoce w foremkach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz przez 15 minut. Potem zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 st. C i piecz jeszcze 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.
3. Pod koniec pieczenia clafoutis rośnie efektownie, ale to, niestety, stan chwilowy, bo po wyjęciu z piekarnika zawsze opada. Gotowy deser ma konsystencję gęstego budyniu. Klasycznie deser podaje się ciepły, posypany cukrem pudrem, ale na zimno smakuje też dobrze.
Jabłka przykryte kratką
Sposób przygotowania
1. Masło zagnieć z mąką, 4 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami zimnej wody. Cienko rozwałkuj. Placek potnij na paski o szer. ok. 1 cm i dł. 10 cm. Włóż do lodówki.
2. Jabłka umyj, zetnij wierzchy i wydrąż. Usuń gniazda nasienne, resztę miąższu pokrój w kostkę, wymieszaj z rodzynkami, pistacjami i rumem. Jabłka napełnij farszem. Na wierzchu każdego jabłuszka ułóż kratkę z pasków kruchego ciasta. Posmaruj ją roztrzepanym żółtkiem. Potem posyp resztą cukru. Piecz 35 minut w temp. 200 st. C.