Owoce pysznie zapieczone

Przyrządzenie gorącego deseru z jesiennych owoców nie wymaga większych przygotowań, a efekt potrafi zaskoczyć swoim smakiem i apetycznym wyglądem.

Clafoutis ze śliwkami
Clafoutis ze śliwkami123RF/PICSEL

Clafoutis ze śliwkami

Sposób przygotowania

1. Śliwki umyj, rozetnij, usuń pestki. Połówki śliwek ponakłuwaj szpilką, potem pokrój na cząstki, włóż do miseczki. Skrop alkoholem i odstaw na 30 minut, by przeszły jego aromatem. 4 małe żaroodporne foremki (ew. 1 dużą formę; na 4 porcje wystarczy naczynie o śr. 28 cm lub prostokątna forma 25x20 cm) dokładnie wysmaruj masłem. Na spodzie ułóż śliwki nasączone alkoholem. 

2. Mąkę przesiej, potem wymieszaj z jajkami, cukrem, mlekiem, śmietaną. Ciasto miksuj przez 5 minut. Zalej nim owoce w foremkach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz przez 15 minut. Potem zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 st. C i piecz jeszcze 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. 

3. Pod koniec pieczenia clafoutis rośnie efektownie, ale to, niestety, stan chwilowy, bo po wyjęciu z piekarnika zawsze opada. Gotowy deser ma konsystencję gęstego budyniu. Klasycznie deser podaje się ciepły, posypany cukrem pudrem, ale na zimno smakuje też dobrze.  

Jabłka nadziewane
Jabłka nadziewane123RF/PICSEL

Jabłka przykryte kratką

Sposób przygotowania

1. Masło zagnieć z mąką, 4 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami zimnej wody. Cienko rozwałkuj. Placek potnij na paski o szer. ok. 1 cm i dł. 10 cm. Włóż do lodówki. 

2. Jabłka umyj, zetnij wierzchy i wydrąż. Usuń gniazda nasienne, resztę miąższu pokrój w kostkę, wymieszaj z rodzynkami, pistacjami i rumem. Jabłka napełnij farszem. Na wierzchu każdego jabłuszka ułóż kratkę z pasków kruchego ciasta. Posmaruj ją roztrzepanym żółtkiem. Potem posyp resztą cukru. Piecz 35 minut w temp. 200 st. C. 

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas