Owocowa pianka
Ten puszysty i aksamitny deser to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Ma tylko jedną wadę - znika błyskawicznie!
Sposób przygotowania:
1. Spód: mocno schłodzone batoniki zmiksuj z pokruszonymi herbatnikami i kakao. Połącz ze stopionym, przestudzonym olejem kokosowym. Zagnieć gęstą, lepką masę ciasteczkową.
2. Foremkę na tartę wyłóż folią aluminiową (ew. posmaruj ją cienką warstwą masła). Wylep przygotowaną masą ciasteczkową. Dociśnij ją do dna i boków. Piecz ok. 15 minut w 190 st. Odstaw, by spód ostygł.
3. Krem: owoce umyj i oczyść. Przełóż do garnka, rozgnieć widelcem. Dolej 2/3 szkl. wody. Doprowadź do wrzenia, podgrzewaj, aż się rozgotują. Owoce przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pesteczek. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody, domieszaj do musu owocowego. Gdy przestygnie, zmiksuj z mlekiem skondensowanym oraz miodem (możesz go zastąpić taką samą ilością ksylitolu).
4. Ostudzony krem przelej na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki na noc. Owoce do dekoracji opłucz, oczyść i osusz. Rozłóż wzdłuż brzegów ciasta.