Reklama

Reklama

Owocowa rozpusta

Ciasto: obie mąki przesiej z proszkiem.

Składniki na 10-12 porcji:

Reklama

Ciasto:

  • 10 dag mąki krupczatki
  • 10 dag mąki pszennej lub kokosowej
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 dag śliwek, np. węgierek;

Masa kokosowa:

  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 5 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki płatków kokosowych do posypania

Sposób przygotowania:


1. Ciasto: obie mąki przesiej z proszkiem. Masło posiekaj, połącz z mąkami. Dodaj żółtka i cukier. Zagnieć ciasto. Odłóż mały kawałek. Resztę rozwałkuj, przełóż do foremki wyłożonej pergaminem, ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na 30 minut. Piecz 10 minut w 180ºC.

2. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Przygotuj masę - wiórki wymieszaj z mąką. Masło utrzyj z cukrem i jajkiem. Wsyp wiórki z mąką. Całość wymieszaj.

3. Masę kokosową rozsmaruj cienką warstwą na podpieczonym spodzie tarty. Śliwki rozłóż na kształt rozety, skórką do dołu. Odłożone ciasto rozwałkuj i wytnij małe ozdoby, np. listki. Przyklej je na boku tarty. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piecz 20 minut. 5 minut przed końcem posyp wierzch tarty pokruszonymi płatkami kokosowymi.

Czas przygotowania: 60 minut


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje