Owocowa rozpusta
Ciasto: obie mąki przesiej z proszkiem.
Składniki na 10-12 porcji:
Ciasto:
- 10 dag mąki krupczatki
- 10 dag mąki pszennej lub kokosowej
- 15 dag masła
- 2 żółtka
- 10 dag drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 dag śliwek, np. węgierek;
Masa kokosowa:
- 10 dag wiórków kokosowych
- 5 dag masła
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki płatków kokosowych do posypania
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: obie mąki przesiej z proszkiem. Masło posiekaj, połącz z mąkami. Dodaj żółtka i cukier. Zagnieć ciasto. Odłóż mały kawałek. Resztę rozwałkuj, przełóż do foremki wyłożonej pergaminem, ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na 30 minut. Piecz 10 minut w 180ºC.
2. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Przygotuj masę - wiórki wymieszaj z mąką. Masło utrzyj z cukrem i jajkiem. Wsyp wiórki z mąką. Całość wymieszaj.
3. Masę kokosową rozsmaruj cienką warstwą na podpieczonym spodzie tarty. Śliwki rozłóż na kształt rozety, skórką do dołu. Odłożone ciasto rozwałkuj i wytnij małe ozdoby, np. listki. Przyklej je na boku tarty. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piecz 20 minut. 5 minut przed końcem posyp wierzch tarty pokruszonymi płatkami kokosowymi.
Czas przygotowania: 60 minut