Owocowe ciasta w porcjach na dużą blachę

Porzeczkowy placek ucierany z kruszonką
Porzeczkowy placek ucierany z kruszonką123RF/PICSEL

Porzeczkowy placek ucierany z kruszonką

Składniki

- ciasto:

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cytryna
  • 6 jajek
  • 2 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • po 2 łyżki kakao i rumu
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- kruszonka:

  • po 4 łyżki cukru oraz masła
  • 8-9 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka kakao

- dodatki:

  • 80 dag czerwonych porzeczek
18 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady cukiernika

Tarty przekładniec z agrestem

Tarty przekładniec z agrestem
Tarty przekładniec z agrestem123RF/PICSEL

Składniki

  • 6 jajek
  • 4-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 30 dag masła albo jogurtu naturalnego
  • 5 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szkl. drobnego cukru
  • sok i skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 kg zielonego agrestu
  • ew. cukier puder do posypania
24 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady cukiernika

Puszysta drożdżówka z morelami

Puszysta drożdżówka z morelami
Puszysta drożdżówka z morelami123RF/PICSEL

Składniki

- ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 op. (7 g) suszonych drożdży
  • 1/4 kostki masła
  • 3 jajka
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 szkl. mleka
  • 80 dag moreli

- kruszonka:

  • 8 łyżek mąki
  • 4 łyżki drobno posiekanych migdałów
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek masła
20 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady cukiernika

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?