Reklama

Reklama

Owocowe ciasta w porcjach na dużą blachę

Porzeczkowy placek ucierany z kruszonką

Czas przyrządzenia: ok. 75 min
Składniki dla: 18 porcji

Składniki - ciasto:

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cytryna
  • 6 jajek
  • 2 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • po 2 łyżki kakao i rumu
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki - kruszonka:

  • po 4 łyżki cukru oraz masła
  • 8-9 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka kakao

Składniki - dodatki:

  • 80 dag czerwonych porzeczek

Sposób przygotowania:

1. Cytrynę sparz, zetrzyj z niej skórkę  i wyciśnij sok. Mąkę na ciasto przesiej z proszkiem. Margarynę utrzyj z cukrem oraz sokiem i skórką z cytryny.

Reklama

2. Do ucieranej masy dołóż kolejno jajka. Potem porcjami wsyp mąkę z proszkiem. Szybko utrzyj, rozdziel. Do jednej części domieszaj kakao oraz rum i mleko.

3. Porzeczki oczyść, opłucz, oderwij  od gałązek i dokładnie osusz. Składniki na kruszonkę rozcieraj palcami, aż powstaną dosyć drobne grudki.

4. Blachę wyłóż pergaminem, rozsmaruj jasne, a potem ciemne ciasto. Posyp owocami oraz kruszonką. Piecz 45 minut w 185 st. Ew. oprósz cukrem pudrem.

Dobre rady cukiernika

Jeśli zabrakło ci proszku do pieczenia, zastąpisz go mocnym alkoholem. Zamiast łyżeczki proszku do pieczenia wlej do ciasta 3-4 łyżki, np. rumu, koniaku albo czystej wódki.

Kruszonka na cieście będzie wyjątkowo chrupiąca, jeśli zaraz po wyjęciu placka z piekarnika lekko skropisz ją wodą.

Dowiedz się więcej na temat: ciasta z owocami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje