Owocowe ciasta w porcjach na dużą blachę

Porzeczkowy placek ucierany z kruszonką
Porzeczkowy placek ucierany z kruszonką123RF/PICSEL

Porzeczkowy placek ucierany z kruszonką

Sposób przygotowania:

1. Cytrynę sparz, zetrzyj z niej skórkę  i wyciśnij sok. Mąkę na ciasto przesiej z proszkiem. Margarynę utrzyj z cukrem oraz sokiem i skórką z cytryny.

2. Do ucieranej masy dołóż kolejno jajka. Potem porcjami wsyp mąkę z proszkiem. Szybko utrzyj, rozdziel. Do jednej części domieszaj kakao oraz rum i mleko.

3. Porzeczki oczyść, opłucz, oderwij  od gałązek i dokładnie osusz. Składniki na kruszonkę rozcieraj palcami, aż powstaną dosyć drobne grudki.

4. Blachę wyłóż pergaminem, rozsmaruj jasne, a potem ciemne ciasto. Posyp owocami oraz kruszonką. Piecz 45 minut w 185 st. Ew. oprósz cukrem pudrem.

Dobre rady cukiernika

Jeśli zabrakło ci proszku do pieczenia, zastąpisz go mocnym alkoholem. Zamiast łyżeczki proszku do pieczenia wlej do ciasta 3-4 łyżki, np. rumu, koniaku albo czystej wódki.

Kruszonka na cieście będzie wyjątkowo chrupiąca, jeśli zaraz po wyjęciu placka z piekarnika lekko skropisz ją wodą.

Tarty przekładniec z agrestem

Tarty przekładniec z agrestem
Tarty przekładniec z agrestem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszaj  z proszkiem i cukrem. Dodaj sok i skórkę z pomarańczy, jajka, masło oraz śmietanę. Szybko zagnieć ciasto.

2. Ciasto podziel na trzy porcje. Do jednej  z nich dodaj kakao i zagnieć. Wszystkie porcje ciasta włóż do zamrażalnika na godzinę.

3. Agrest opłucz, osusz, oczyść. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Na spód  zetrzyj grubo pierwszą porcję jasnego ciasta. Na to zetrzyj ciasto z dodatkiem kakao.

4. Ciemną warstwę ciasta posyp agrestem. Na wierzch  zetrzyj drugą porcję  jasnego ciasta. Placek piecz 1 godz. w 175 st. Wystudź. Oprósz cukrem pudrem.

Dobre rady cukiernika

Jeśli zabrakło ci proszku do pieczenia, zastąpisz go mocnym alkoholem. Zamiast łyżeczki proszku do pieczenia wlej do ciasta 3-4 łyżki, np. rumu, koniaku albo czystej wódki.

Kruszonka na cieście będzie wyjątkowo chrupiąca, jeśli zaraz po wyjęciu placka z piekarnika lekko skropisz ją wodą.

Puszysta drożdżówka z morelami

Puszysta drożdżówka z morelami
Puszysta drożdżówka z morelami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj do niej cukier, cukier waniliowy oraz drożdże. Dobrze wymieszaj. Mleko lekko podgrzej. Rozpuść w nim masło.

2. Do miseczki z sypkimi składnikami wbij jajka. Wlej ciepłe mleko z masłem. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

3. Morele umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Blachę wyłóż pergaminem. Spód wylep ciastem.

4. Składniki kruszonki zagnieć, tak by powstały drobne grudki. Owoce ułóż na cieście. Posyp kruszonką. Piecz 40-45 minut w temperaturze 175 st.

Dobre rady cukiernika

Ciasto drożdżowe pięknie wyrośnie także w... lodówce. Tam musi jednak spędzić minimum 10 godzin (najlepiej całą noc). Przed włożeniem ciasta do lodówki przykryj je folią spożywczą, by nie wysychało.

Jeśli zabrakło ci proszku do pieczenia, zastąpisz go mocnym alkoholem. Zamiast łyżeczki proszku do pieczenia wlej do ciasta 3-4 łyżki, np. rumu, koniaku albo czystej wódki.

Kruszonka na cieście będzie wyjątkowo chrupiąca, jeśli zaraz po wyjęciu placka z piekarnika lekko skropisz ją wodą.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas