Owocowe smaki lata

Tarta z porzeczkami
Tarta z porzeczkami123RF/PICSEL

Tarta z porzeczką i kremem budyniowym

Składniki

- ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 zimnego masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru

- krem

  • 1/2 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego lub 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 żółtka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

Pyszne jagodzianki

Jagodzianka
Jagodzianka123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 l jagód
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka • 6 łyżek białego, drobnego cukru
  • 100 g masła
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Drożdżowe ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniami
Ciasto z wiśniami123RF/PICSEL

Składniki

  • 200 ml mleka
  • 125 g masła
  • 500 g mąki
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 500 g wiśni
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 1 budyń waniliowy (w proszku)
  • 50 g płatków migdałowych
Show
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?