Owocowe smaki lata

Cieszmy się nimi we własnej kuchni. Oto pyszne placki i bułeczki z owocami, które zapewnią wam błogie chwile niezależnie od pogody.

Tarta z porzeczką i kremem budyniowym

Czas przyrządzenia: 35 minut

Składniki - ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 zimnego masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru

Składniki - krem

  • 1/2 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego lub 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 żółtka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

Składniki ciasta posiekaj nożem. Zagnieć szybko ciasto. Wstaw je na pół godziny do lodówki. Potem rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną formę. Przykryj ją papierem do pieczenia, obciąż i piecz ok. 20 minut. W międzyczasie zagotuj 400 ml mleka z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej ilości mleka wymieszaj żółtka z mąką kukurydzianą. Wlej je do gotującego się płynu i wymieszaj, by nie było grudek. Poczekaj aż krem zgęstnieje i gotuj jeszcze chwilę. Odstaw, rozsmaruj go na cieście i posyp czarnymi porzeczkami. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 5-7 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje