Owocowe smaki lata
Cieszmy się nimi we własnej kuchni. Oto pyszne placki i bułeczki z owocami, które zapewnią wam błogie chwile niezależnie od pogody.

Tarta z porzeczką i kremem budyniowym
Składniki
- ciasto
- 1 szklanka mąki
- 1/2 zimnego masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku
- do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie 1 łyżka cukru
- krem
- 1/2 l mleka
- 4 łyżki cukru
- 1-2 łyżki cukru waniliowego lub 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka masła
- 3-4 żółtka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
Składniki ciasta posiekaj nożem. Zagnieć szybko ciasto. Wstaw je na pół godziny do lodówki. Potem rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną formę. Przykryj ją papierem do pieczenia, obciąż i piecz ok. 20 minut. W międzyczasie zagotuj 400 ml mleka z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej ilości mleka wymieszaj żółtka z mąką kukurydzianą. Wlej je do gotującego się płynu i wymieszaj, by nie było grudek. Poczekaj aż krem zgęstnieje i gotuj jeszcze chwilę. Odstaw, rozsmaruj go na cieście i posyp czarnymi porzeczkami. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 5-7 minut.
Pyszne jagodzianki

Składniki
- 1 l jagód
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka • 6 łyżek białego, drobnego cukru
- 100 g masła
- 2 czubate łyżki mascarpone
- 2 jajka
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuść w 1/3 szklanki ciepłego mleka z 2 łyżkami mąki i łyżką cukru. Mąkę wsyp do miski, dodaj szczyptę soli i zrób wgłębienie. Wlej w nie rozczyn i zostaw na 15 minut. Jajka ubij z cukrem i dodaj do miski z mąką i drożdżami. Wlej pozostałe, lekko ciepłe mleko i dodaj mascarpone. Masło roztop i dodaj do reszty. Wymieszaj i wyrabiaj całość na gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę. Jagody umyj i delikatnie wymieszaj z cukrem pudrem oraz łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 18 części. Każdą rozpłaszcz w dłoniach i nałóż na nią łyżkę jagód. Zlep brzegi i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Zostaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Posmaruj bułeczki odrobiną mleka i piecz w temp. 160 stopni ok. 20 min. Po przestygnięciu polej je lukrem lub oprósz cukrem pudrem.
Drożdżowe ciasto z wiśniami

Składniki
- 200 ml mleka
- 125 g masła
- 500 g mąki
- 1 opakowanie drożdży instant
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 1 jajko
- 500 g wiśni
- 150 ml śmietanki 30 proc.
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 1 budyń waniliowy (w proszku)
- 50 g płatków migdałowych
Podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z drożdżami. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, sól i ciepłe mleko z masłem oraz jajko. Całość zagnieć i wyrób na gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkuj, przełóż je na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 15 minut. Śmietankę wymieszaj z cukrem i budyniem w proszku, dodaj jajko i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj wiśnie, wymieszaj. Masę wyłóż równomiernie na ciasto. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C i piecz ok. 30 minut. Po przestudzeniu posyp placek cukrem pudrem i uprażonymi płatkami migdałowymi.