Pachnące limonką ciasto z dodatkiem awokado

Znamy już ciasto marchewkowe, z dodatkiem dyni, a nawet cukinii. Nie wszyscy wiedzą, że pyszne jest ciasto z limonką z dodatkiem dojrzałego awokado. Sekret leży w tym, że miąższ awokado jest jedynym tłustym składnikiem dodawanym do ciasta.

Ciasto z limonką
Ciasto z limonką123RF/PICSEL

Do przyrządzenia tego ciasta wybieramy miękkie, bardzo dojrzałe awokado. Ponadto potrzebujemy następujących składników: 1 limonkę, 85 g miękkiego masła, 200 g cukru (najlepiej brązowego), 2 jajka, 200 g mąki, 100 ml mleka oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Limonkę dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy z niej skórkę. Z owocu wyciskamy także sok. Ucieramy masło z cukrem - aż do uzyskania pulchnej, kremowej konsystencji. Obrane awokado kroimy w kostkę, po czym rozdrabniamy je jeszcze widelcem. Dodajemy masę z awokado do ciasta oraz wlewamy sok z limonki.

Kolejno dodajemy po jednym jajku, potem wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę z limonki. Cały czas ucieramy masę mikserem, aby powstało gładkie ciasto.

Ciasto wkładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. W tej temperaturze pieczemy ciasto około godzinę. Z blaszki wyjmujemy je dopiero po ostudzeniu. (PAP Life)

Przepis na ciasto leśny mech ze szpinakiemInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas