Pączki lwowskie
Tradycyjny przepis.

Składniki na 20 porcji:
- 1/2 kg mąki pszennej, - pół kostki masła, - 10 żółtek, - 5 dag drożdży, - 3 - 4 łyżki miodu, - szklanka śmietany kremówki, - 20 dag czekolady, - szklanka likieru pomarańczowego, - tłuszcz do smażenia, - szczypta soli.
Przygotowanie:
Masło utrzeć z żółtkami, drożdżami, miodem oraz szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę, wyrobić. Śmietanę ubić, dodać do masy. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, znów je wyrobić. Formować kule o wadze ok. 5 dag, ułożyć na stolnicy posypanej mąką, pozostawić do wyrośnięcia. W naczyniu rozgrzać tłuszcz. Wkładać pączki, smażyć pod przykryciem. Gdy zarumienią się z jednej strony, obrócić je, smażyć dalej bez przykrycia. Osączyć i polać roztopioną czekoladą z likierem. Porcja - 200 kcal Czas przyg.: 1 i 1/2 godz.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".