Pączki z posypką

Od czasu do czasu można się skusić!

Składniki - pączki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • opakowanie suchych drożdży
  • 3 jajka
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • szczypta soli
  • mąka do podsypania
  • olej do smażenia

Składniki - lukier

  • białko jaja
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół szklanki płatków migdałowych

Sposób przygotowania

1. Mąkę, cukier, mielone migdały i drożdże wymieszaj. Jajka połącz z letnim mlekiem, dodawaj do masy, wymieszaj. Wlej olej, zapach migdałowy, wsyp sól. Zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę przykryte ściereczką Podsyp mąką i rozwałkuj na grubość 1,5 cm. Wykrój szklanką i kieliszkiem kształt pączków z dziurką, przykryj ściereczką. 

2. W garnku rozgrzej olej. Smaż pączki na złoty kolor z każdej strony. Układaj na ręcznikach papierowych. Ubij białko, dodając cukier i sok z cytryny. Pączki przestudź, polej lukrem, posyp płatkami migdałowymi. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje