Pakowańce z ostrym farszem
Chrupiące i bardzo smaczne!

Składniki
- 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- 60 dag mieszanego mielonego mięsa
- 10 dag rodzynek
- 2 dymki
- 4 łyżki oleju
- po 1/2 łyżeczki mielonego kminku i ostrej papryki
- sól
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dołóż masło pokrojone na kawałki, jajko i 1/3 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 20 minut. 2. Rodzynki namocz w przegotowanej wodzie, osącz. Dymki oczyść, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dołóż mięso. Usmaż je na rumiano, mieszając. Pod koniec smażenia dodaj rodzynki. Farsz przypraw solą, ostrą papryką i kminkiem. Ciasto porcjami rozwałkuj. Z placków wytnij szklanką kółka. 3. Na każdy krążek nałóż porcję farszu. Złóż je na pół. Mocno zlep brzegi. Wierzchy pierogów posmaruj resztą oleju. Piecz ok. 20 min w 180 st. (góra-dół).