Pakowańce z ostrym farszem

Chrupiące i bardzo smaczne!

Składniki

  • 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • 60 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 10 dag rodzynek
  • 2 dymki
  • 4 łyżki oleju
  • po 1/2 łyżeczki mielonego kminku i ostrej papryki
  • sól

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dołóż masło pokrojone na kawałki, jajko i 1/3 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 20 minut. 

2. Rodzynki namocz w przegotowanej wodzie, osącz. Dymki oczyść, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dołóż mięso. Usmaż je na rumiano, mieszając. Pod koniec smażenia dodaj rodzynki. Farsz przypraw solą, ostrą papryką i kminkiem. Ciasto porcjami rozwałkuj. Z placków wytnij szklanką kółka. 

3. Na każdy krążek nałóż porcję farszu. Złóż je na pół. Mocno zlep brzegi. Wierzchy pierogów posmaruj resztą oleju. Piecz ok. 20 min w 180 st. (góra-dół).

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje