Pancakesy w kajmaku
Pomysł na obiad dla łasucha
Kajmak:
- szklanka mleka
- szklanka cukru
- 1/3 kostki masła
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki kakao
Placki:
- 2 szklanki mąki
- 3-4 łyżki masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- półtorej szklanki mleka
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- łyżeczka aromatu pomarańczowego
- olej
Przygotowanie:
1. Kajmak: do naczynia wlej mleko, dodaj cukier, kakao i masło, gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Pod koniec gotowania wsyp mleko w proszku, podgrzewaj, mieszając, aż masa dobrze się połączy.
2. Placki: masło stop. Wlej do miski, dodaj mąkę, mleko, jajka, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier waniliowy i aromat pomarańczowy, dobrze wymieszaj.
3. Z ciasta usmaż na oleju placki na złoty kolor z obydwu stron. Podawaj polane kajmakiem z dodatkiem np. dżemu.
Czas przygotowania 45 min, ilość porcji 4, cena za porcję 1,70 zł.