Pancakesy w kajmaku

Pomysł na obiad dla łasucha

Pancakesy z kajmakiem
Pancakesy z kajmakiem123RF/PICSEL

Kajmak:

  • szklanka mleka
  • szklanka cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao

Placki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3-4 łyżki masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • półtorej szklanki mleka
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • olej

Przygotowanie:

1. Kajmak: do naczynia wlej mleko, dodaj cukier, kakao i masło, gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Pod koniec gotowania wsyp mleko w proszku, podgrzewaj, mieszając, aż masa dobrze się połączy.

2. Placki: masło stop. Wlej do miski, dodaj mąkę, mleko, jajka, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier waniliowy i aromat pomarańczowy, dobrze wymieszaj.

3. Z ciasta usmaż na oleju placki na złoty kolor z obydwu stron. Podawaj polane kajmakiem z dodatkiem np. dżemu.

Czas przygotowania 45 min, ilość porcji 4, cena za porcję 1,70 zł.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas