Pancaki z sosem karmelowym i cytrusami (po 24 miesiącu)
Pierwszy przepis na pancaki z owocami pojawił się w menu dla 11. miesięcznych maluchów. Te są równie pyszne, słodkie i sycące.
Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie owoców i smażenie. :-) Ciasto i sos to około 5 minut roboty. Dla dwulatka pancaki podaj bez sosu karmelowego. Maluch w tym wieku prawdopodobnie i tak wybierze same placuszki z owocami. Pancaki z sosem są idealne dla trzylatków, starszych dzieci i dorosłych. Usmażone placuszki możecie zjeść na ciepło lub na zimno.
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki naturalnej maślanki (ewentualnie wody delikatnie gazowanej)
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- szczypta cynamonu
- 1 pomarańcza
- 1 banan
- sok z połowy mandarynki
Składniki na sos:
- 50 g masła
- 50 g brązowego cukru
- 4 łyżki śmietanki kremówki
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze obierz ze skórki i białej błonki, a następnie podziel na cząstki. Małemu dziecku możesz dodatkowo każdą cząsteczkę obrać z cieniutkiej skórki.
- Banana obierz i pokrój w plasterki.
- Owoce przełóż do miseczki i delikatnie wymieszaj.
- Teraz przygotuj sos: w rondelku roztop masło, dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści, dodaj śmietanę kremówkę i delikatnie podgrzewaj około 3 minuty (nie gotuj!), po czym zdejmij z ognia i odstaw.
- Jajko umyj i wbij do miski, dodaj cukier puder, mąkę, maślankę, cynamon, olej oraz sok z połowy mandarynki i zmiksuj na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
- Patelnię rozgrzej bez dodawania tłuszczu i smaż pancaki z obu stron na średnim ogniu.
- Gotowe placuszki wyłóż na talerz, polej sosem karmelowym i udekoruj owocami.
Smacznego!