Panna cotta
Delikatny deser z rabarbarem.

Składniki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 300 ml kremówki
- 200 ml tłustego mleka
- 5 łyżek cukru
- laska wanilii
- mus rabarbarowy
- 3 łodygi rabarbaru
- łyżka masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- dekoracja
- kilka ciasteczek zbożowych
- liście mięty
Sposób przygotowania
1. Żelatynę rozmieszaj w 2 łyżkach zimnej wody. Śmietankę z mlekiem i cukrem podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru, dodaj ziarenka z laski wanilii. Zdejmij z ognia, delikatnie wymieszaj z żelatyną. Przelej do foremek, wstaw do lodówki. 2. Rabarbar pokrój na kawałki, podgotuj w małej ilości wody. Masło rozpuść z cukrem. Dodaj rabarbar, duś chwilę. Ostudź. Wyjmij panna cottę, polej rabarbarem, dekoruj ciasteczkami i miętą.