Panna cotta

Delikatny deser z rabarbarem.

Składniki

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 300 ml kremówki
  • 200 ml tłustego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • laska wanilii

Składniki - mus rabarbarowy

  • 3 łodygi rabarbaru
  • łyżka masła
  • 3 łyżki brązowego cukru

Składniki - dekoracja

  • kilka ciasteczek zbożowych
  • liście mięty

Sposób przygotowania

1. Żelatynę rozmieszaj w 2 łyżkach zimnej wody. Śmietankę z mlekiem i cukrem podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru, dodaj ziarenka z laski wanilii. Zdejmij z ognia, delikatnie wymieszaj z żelatyną. Przelej do foremek, wstaw do lodówki. 

2. Rabarbar pokrój na kawałki, podgotuj w małej ilości wody. Masło rozpuść z cukrem. Dodaj rabarbar, duś chwilę. Ostudź. Wyjmij panna cottę, polej rabarbarem, dekoruj ciasteczkami i miętą.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje