Panna cotta z wanilią

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Wymieszaj 2 łyżeczki żelatyny z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na kilka minut, aby spęczniała. Laskę wanilii rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Strączek i rdzeń wanilii dodaj do śmietany. Dosyp cukier i mocnopodgrzej. Wyjmij strączek wanilii, do ciepłej śmietany dołóż żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Potem waniliową śmietanę rozlej do 4 szklaneczek (o poj. 150 ml każda). Wstaw je do lodówki na 2 godziny.Pozostałą żelatynę namocz, odstaw do spęcznienia. Pomarańcze polej wrzątkiem. Obierz ze skórki, miąższ pokrój na kawałeczki i zmiksuj. Mus pomarańczowy przetrzyj, podgrzej. W ciepłym musie rozpuść żelatynę. Odstaw, by masa przestygła. Nałóż ją na masę śmietankową. Schładzaj 3 godziny. Udekoruj np. plasterkami pomarańczy.

Zmysłowe smaki: Knedle ze śliwkamiInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas