Papryka nadziewana kaszą
Możesz serwować ją jako przekąskę i jako samodzielne danie.

Składniki:
- 2 duże filiżanki kuskusu
- mały pomidor
- ok. 15 dag sera feta
- papryka czerwona i żółta
- ok. 1,5 szkl. gorącej wody lub bulionu
- 1/2 szkl. startego żółtego sera
- 1/2 szkl. czarnych oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do ok. 180°C. Kaszę wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą lub bulionem tak, aby płyn sięgał mniej więcej 1 cm ponad poziom kaszy, odstaw na 5 min pod przykryciem.
Sparz i obierz pomidor, pokrój, pokrój też fetę i oliwki, dodaj do kaszy i wymieszaj, dopraw. Papryki rozkrój, wytnij gniazda nasienne.
2. Nadziej papryki kaszą z dodatkami, posyp startym serem. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu lub formie do zapiekania i zapiekaj ok. 15-20 min. Podaj na ciepło.