Parówkowe ryjki
Z pieczarkami.
- 60 dag cienkich parówek,
- 50 dag pieczarek,
- duża cebula,
- 3 marchewki,
- 1/2 selera,
- korzeń pietruszki,
- przyprawa uniwersalna do potraw,
- olej do smażenia,
- Przygotowanie:
1. Parówki obieram z folii, każdą kroję na trzy części, potem każdą część nacinam z obu stron na głębokość ok. pół cm, tak aby powstało coś w rodzaju otwartego "pyszczka". Na gorącym oleju obsmażam parówki ze wszystkich stron.
2. Oczyszczone pieczarki kroję w paski lub kostkę. Marchew, seler i pietruszkę obieram, opłukuję i trę na tarce o dużych otworach. Cebulę kroję w kostkę. Rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, chwilę smażę, dodaję pieczarki, posypuję przyprawą uniwersalną. Po 10 minutach duszenia dodaję starte warzywa. Duszę na wolnym ogniu, aż składniki będą miękkie.
3. Na koniec dodaję usmażone parówki, przyprawiam do smaku, mieszam. Chwilę pozostawiam na ogniu, podaję na gorąco z pieczywem.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!